Caută
Close this search box.

Turcia a revocat statutul de muzeu al Catedralei Sfânta Sofia

Cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia a deschis calea înspre transformarea Catedralei Sfânta Sofia în moschee după ce vineri a revocat statutul actual de muzeu al acesteia, anunță presa din Turcia citată de AFP.

„S-a decis plasarea Sfintei Sofia sub administrarea Diyanet-ului (Autoritatea pentru culte) și redeschiderea acesteia pentru rugăciuni musulmane”, a anunțat pe Twitter Erdogan, atașând o imagine cu decretul semnat.

Biserica Ortodoxă rusă a anunțat printr-un comunicat că regretă decizia instanței turce de a anula statutul de muzeu al Sfintei Sofia, exprimându-și îngrijorarea că decizia ar putea crea diviziuni și mai mari între credincioși

Operă arhitecturală majoră construită în secolul al VI-lea de bizantini, care își încoronau aici împărații, Sfânta Sofia face parte din patrimoniul mondial al UNESCO și este una dintre principalele atracții turistice din Istanbul.

Transformată în moschee după cucerirea Constantinopolului de otomani, în 1453, a fost transformată în muzeu în 1934 de liderul tinerei republici Turce, Mustafa Kemal.

Statutul său a devenit însă în mod regulat subiect de polemici: din 2005, mai multe asociații au sesizat în repetate rânduri justiția pentru a cere revenirea la statutul de moschee.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri