Mai multe femei care au fost victime ale unor agresiuni sexuale comise de Harvey Weinstein, găsit vinovat în februarie pentru viol, vor împărţi între ele despăgubiri de aproape 19 milioane de dolari în urma unei acţiuni colective introduse în instanţă, a anunţat marţi procurorul statului american New York, informează AFP.

Aceste despăgubiri, care trebuie încă să fie aprobate de două tribunale, decurg din procesele demarate împotriva fostului producător hollywoodian, în vârstă de 68 de ani, şi împotriva studioului The Weinstein Company.

„Harvey Weinstein şi The Weinstein Company au greşit faţă de angajaţii lor. După hărţuiri, ameninţări, discriminare şi discriminare de gen, s-a făcut puţină dreptate pentru aceste supravieţuitoare”, a declarat procurorul Letitia James într-un comunicat, fără să precizeze numărul persoanelor vizate de acest acord.

În plângerea depusă în instanţă se afirma că Harvey Weinstein „le cerea angajatelor sau le forţa să aibă contacte sexuale neconsimţite în schimbul păstrării locului de muncă sau pentru a avansa în carieră”.

Un avocat al mai multor reclamante a criticat însă imediat propunerea de acord, considerând că este vorba despre „o trădare totală”.

Potrivit lui Douglas Wigdor, Harvey Weinstein „nu acceptă nicio responsabilitate pentru faptele sale” în această tranzacţie şi nu va trebui să plătească niciun ban din buzunarul său. Acest avocat o reprezintă în special pe Tarale Wulff, o fostă chelneriţă care a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein, declarând că fostul producător de film a violat-o în unul dintre apartamentele sale în 2005.

Avocatul a spus că acest acord le va împiedica pe persoanele care nu doresc să se înscrie în acţiunea colectivă să caute alte căi de atac pentru a obţine compensaţii. Avocatul american a precizat că intenţionează să se opună acestui acord în instanţă.

178 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 4 =