Zilele acestea, canalele de social media au fost inundate de mesajele bucureștenilor care s-au declarat nemulțumiți cu privire la faptul că nu primesc apă caldă, deși sunt cu facturile la zi.

În situația în care Termoenergetica, entitatea care a preluat prerogativele RADET, ar putea intra în insolvență în perioada următoare, din cauza blocării conturilor municipalității, mai bine de 1,2 milioane de bucureșteni ar putea rămâne fără apă caldă la toamnă, iar la iarnă fără căldură.

Potrivit analiștilor Frames, termoficarea Capitalei „se află în moarte clinică”. Ei spun că, din păcate, „autoritățile întârzie să vină cu soluțiile pentru ca Termoenergetica și ELCEN să nu ajungă în blocaj”.

„Cum de au ajuns sute de mii de locuitori să se spele la lighean, ca pe vremea lui Ceaușescu?”, se întreabă analiștii companiei citate.

Ne „mândrim” cu asta. Locul II după Moscova la lungimea rețelei de termoficare
Conform analizei, problema principală este reprezentată de starea precară a rețelei de termoficare. O rețea de aproape 4.000 de kilometri de conducte, a doua ca mărime din lume după cea din Moscova, în care peste 80% din conducte datează din anii ‘60-‘70 și necesită reparații majore.

„În prezent, din cauza gradului major de degradare a rețelei de termoficare, ce poate fi comparată cu o găleată cu fundul spart, presiunea din conducte a scăzut progresiv de la valori de 8 – 9 bari la 3,5 – 4 bari și chiar sub acest nivel”, explică experții.

Așa s-a ajuns ca ELCEN să fie nevoită să pompeze în rețea până la 2.000 de tone de apă de adaos/oră, în condiţiile în care, în 2016, cantitatea nu depăşea 1.200 de tone.

,,Creşterea volumului de apă de adaos atrage o degradare şi mai mare a reţelei de termoficare, pentru că vine însoţită de reactivi chimici care corodează conductele şi limitează debitele de agent termic livrate. În plus, peste nivelul de 2.000 de tone/h se intră într-o zonă periculoasă, existând riscul de avarii majore’’, au adăugat analiștii.

Fără apă caldă și căldură din cauza lipsei investițiilor
Până în prezent, în mod normal, rețeaua de termoficare ar fi trebuit să intre într-un program amplu de reparații. Situația este însă altă. De mai bine de două decenii, volumul de înlocuire a conductelor este infim în comparație cu dimensiunea problemei, explică specialiștii.

„Spre exemplu, după ce, în 2019, Primăria luase în calcul reabilitarea a 31,2 kilometri de conducte, în acest an s-a programat repararea a 137,5 kilometri. Cât s-a realizat reprezintă o enigmă pentru că Termoenergetica, continuatoarea defunctei RADET, nu a furnizat un raport public”, spun cei de la Frames.

Pe de altă parte, oficialii Municipalității spun că „s-a reușit reabilitarea a 180 de km de conductă, ceea ce reprezintă foarte mult comparativ cu cât s-a reabilitat anterior, când nu mai pleca subvenția de la Primăria Municipiului Bucureşti către RADET, iar banii erau folosiţi pentru alte scopuri, în loc să fie investiți în sistemul de termoficare”.

Mai exact, vocile autorizate ale Primăriei susțin că nu a dispus de resurse financiare pentru mai multe reparații și că abia acum face demersurile pentru a atrage fonduri europene. Ar fi vorba de un prim tronson de 202 kilometri, care urmează să fie reabilitat.

„Poate din 2021, odată cu noul exercițiu financiar, Bucureștiul să atragă fondurile necesare reabilitării rețelei. Rămâne de văzut dacă noua administrație va fi capabilă să facă acest lucru, în condițiile în care necesarul de investiţii în sistemul de termoficare al Bucureştiului este de peste 3 miliarde de euro”, a precizat Adrian Negrescu, managerul companiei amintită mai sus.

Plătim pentru cald, primim rece

Analiza celor de la Frames indică faptul că locuitorii Capitalei achită în bună parte facturile la întreținere, însă banii încasați nu sunt de ajuns pentru a susține giganticul sistem de termoficare al Bucureștiului.

Experții au adăugat că în contextul costurilor uriașe, primăria subvenționează, cel puțin deocamdată, prețul apei calde și a căldurii (gigacaloriei). Mai departe, pe lanțul comercial, banii ar trebui să meargă la ELCEN, furnizorul de agent termic.

„ELCEN produce energia termică și o trimite către Termoenergetica care, prin rețeaua de conducte și punctele termice din cartiere, o distribuie către cele aproximativ 500.000 de apartamente şi 5.000 de instituţii de stat (inclusiv școli și spitale) şi firme particulare”, arată analiza.

Termoenergetica și greaua moștenire

Termoenergetica este noua societate înființată de Primărie după ce RADET a intrat în faliment, pentru că n-a mai putut să-și plătească facturile.

„Acum, Termoenergetica se află pe același drum păgubos”, susțin specialiștii.

Datoriile acumulate de Termoenergetica față de ELCEN au ajuns, la data de 12 iulie 2020, la 422,1 milioane lei. Suma reprezintă contravaloarea facturilor neachitate de compania municipală, către ELCEN, în perioada februarie-mai 2020.

Din acest motiv, ELCEN a ajuns să acumuleze, la rândul său, o datorie de 200 milioane de lei către furnizorul de gaze naturale și către prestatorii de servicii auxiliare.

În acest context, compania a primit deja o notificare privind posibila sistare a livrării gazelor naturale, în cazul neachitării obligațiilor financiare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here