Caută
Close this search box.

Alertă. Mare atenție! Orice doză de bere poate fi letală

Pare incredibil, dar e tristul adevăr. Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția, prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook, că persoanele care consumă băuturi direct din dozele de aluminiu (bere, suc), riscă să se îmbolnăvească de leptospiroză, o boală cu potențial letal.

Motivul, spune Ciuhodaru, este acela că, adesea, respectivele doze de aluminiu sunt depozitate în condiții improprii, putând fi, astfel, contaminate de șobolani.

Specialistul atrage atenția că numărul de cazuri de leptospiroză este în creștere și că principalul rezervor de infecție sunt rozătoarele, dar și câinii, păsările și peștii.

Orice doză poate fi letală. Mulți pacienți au făcut această boală după ce au băut bere la cutie. Mare atenție la…

Publicată de Tudor Ciuhodaru pe Vineri, 21 august 2020

Zece lucruri de știut despre leptospiroză
Medicul prezintă, în postarea sa, o listă de zece aspecte pe care este important să le cunoaștem legat de această boală:

1. Este o boală infecţioasă acută, transmisă de la animale la om, ce poate fi fatală. Spitalizarea este obligatorie. Receptivitatea este generală dar bărbaţii sunt mai frecvent afectaţi.

2. Incidenţa este în creştere. Se raportau 2,5 la 100000 de locuitori.

3. Sunt tot mai multe cazuri recreaţionale- datorate înotului sau mersului desculţ în ape poluate cu leptospire, sporturilor nautice, călătoriilor în ţări tropicale. NU e de neglijat nici contactul cu animalele de casă. Boala rămâne cu un pronunţat caracter profesional, la cei ce lucrează cu animale sau în mediu mlăştinos.

4. Are răspândire universală. Vârfurile se înregistrează în perioada vară-toamnă.

5. Rezervorul natural de infecţie e constituit din cele peste 150 de specii de animale sălbatice şi domestice ce pot fi afectate. Cel mai important este reprezentat de rozătoare (şobolani şi şoareci) dar şi câinii, păsările și peştii pot fi rezervor pentru leptospiroză. Omul bolnav poate transmite boala prin urină, rar transplacentar, pe durata bolii.

6. Bacteriile pot rezista ani în pământul umed şi apa călduţă şi stagnantă dar nu rezistă la uscăciune. Sunt distruse în câteva secunde la 60 de grade C, în mediul acid, în apa clorinată şi de UV.

7. Transmiterea la om se face cel mai frecvent prin contactul pielii lezate sau a mucoaselor intacte cu solul sau apa contaminată cu urina animalelor bolnave sau infectate. Altă cale de transmitere este cea digestivă prin ingestie de alimente sau apă contaminate. Transmiterea mamă-făt e posibilă dar rară.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri