Caută
Close this search box.

Soluția legală pentru părinții care nu vor să-și trimită copiii la școală și riscurile dacă nu fac demersul corect

Sute de mii de părinți se întreabă cum să procedeze în noul an școlar. Unii se gândesc să-și țină copiii acasă, până se lămuresc cât de sigure sunt școlile. Alții iau în calcul să ceară înghețarea anului școlar.

Avocatul Alina Roșca a explicat la Digi24 ce soluții au din punct de vedere legal părinții care nu vor să-și trimită copiii la școală și ce riscă dacă nu fac demersurile corecte?

„Ca părinți nu putem lua decizia de a ține copiii acasă, ar însemna că nu le dăm dreptul a merge la școală.

Sunt și excepții – dacă sunt copii cu afecțiuni grave sau dacă locuiesc cu părinți, bunici expuși daca s-ar îmbolnăvi, atunci putem merge la medic pentru a obține scutire.

Există și posibilitatea de a cere înghețarea anului școlar, dar trebuie dovezi foarte bune și trebuie luate în calcul efectele grave pe termen lung asupra copilului care pierde dreptul de a sta cu generația lui.”, a explicat avocatul.

Ce răspundere are școala?
Școala răspunde pentru modul în care se face curățenia, igiena, și organizarea claselor.

Pe de altă parte, deși nu se mai cere din partea părinților declarația pe propria răspundere, răspunderea este și a părinților. Dacă e un caz de infectare și va fi făcută o investigație epidemiologică atunci părintele trebuie să dea o declarație în care să spună dacă copilul a intrat în contact cu persoane infectate. Dacă declarația este falsă, părintele va răspunde legal, a explicat avocatul.

Părintele și copilul pot răspunde penal pentru glume privind infectarea
Avocatul a tras un semnal de alarmă pentru ca părinții să discute cu copiii, astfel încât aceștia să nu facă glume că ar fi infectați și să argumenteze astfel absența de la școală.

„Nu ar trebui luată această glumă ca motiv pentru a absenta, copilul și părintele pot răspunde legal dacă fac astfel de glume”, a subliniat Alina Roșca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri