Caută
Close this search box.

Ce faci când îți iese în cale un gândac

florin budescu

Pe scurt, când un gândac îți iese în cale, lucrurile sunt simple: îl omori, strivindu-l cu vârful pantofului. Pe lung însă lucrurile sunt mult mai complexe.

În primul rând, dacă omori un gândac, nu ai rezolvat nimic, pentru că, la fiecare gândac ucis, alți 10 te vor năpădi, strigând nesățioși: „Vrem și noi!”.

Or, a te pune pe strivit, ucis, omorât zeci sau sute de gândaci, pentru ca, după ei, să trebuiască să ucizi sute sau mii, apoi mii sau zeci de mii de gândaci, este Cooperativa Munca în Zadar.

Există substanțe chimice. Unele ucid vietățile in situ. Apoi le aduni cu mătura, le pui pe făraș, le arunci la gunoi, iar sacul cu gunoi îl duci la tobogan.

Ce te faci însă că, după o vreme, în urma genocidului pe care l-ai făptuit, vin alți gândaci, mai grași, cu elitrele strălucitoare și cheratina de pe ele mai groasă? Ce te faci, că strigă la tine: „Mai dă-ne de-aia, că ne place!”?

Există soluții mai perverse. Există substanțe gustoase pentru gândaci, pe care le pui de exemplu pe pâine, ăștia vin, o halesc hulpavi, apoi se duc în metropolele lor și infectează toată colonia, care dispare.

Dar cel mai greu și cel mai greu este când gândacul care te agresează este un om. Robert Musil portretizează un personaj care are un cosmar: visează că se transformă într-un gândac.

În lumea în care trăiesc, există oameni care-și doresc și chiar reușesc să se transforme în gândaci umani. Trecând de la „Metamorfoza”, la „Omul fără însușiri”, o altă povestire-parabolă a lui Musil: interesant este că trăim vremuri în care oamenii aceștia fără însușiri nu numai că își doresc și reușesc să se metamorfozeze în gândaci umani, dar se organizează și pun stăpânire pe lume, încercând să o transforme treptat într-o uriașă reuniune de colonii ganglionare de gândaci și le strigă acelora care nu-și pierd umanitatea că ei, victimele, sunt gândaci și trebuie stârpiți.

Așadar, ce faci atunci când în casă îți intră o șleahtă de astfel de gândaci umani și te chinuie. În „A Clockwork Orange”, Anthony Burgess descrie tragedia unor oameni terorizați de astfel de gândaci umani, care intră peste ei, în casă, la propriu.

Ce faci deci dacă lumea în care trăiești este dată peste cap și gândacii umani vor să ia puterea? Simplu: te bați cu ei, folosind argumentele tale – separația puterilor în stat, domnia legii, low enforcement, statul de drept, lupta anticorupție.

Dacă gândacii umani te gazează, te bat, te calcă în picioare, reziști, orice-ar fi, și nu răspunzi cu aceeași monedă. Niciodată. Dacă vei face aceasta, vei deveni și tu un gândac uman, vei fi unul de-ai lor, te vei metamorfoza, ne învață experiența.

Rămâi așa cum ești, om, rezistă. Orice ar fi. Gândacul uman se prevalează de faptul că are drepturi. Are dreptate, acordă-i acele drepturi legale, dar impune-i să respecte regulile jocului democratic. Nu o face, zbaf, la pușcărie cu el. Cu legea în mână, nimic altceva, nimic mai mult, nimic mai puţin.

E greu, sunt multe capcane, mulți cad la datorie, sunt victime, alții se gândacizează, dar nu există un compromis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri