Caută
Close this search box.

Premiul Nobel pentru Medicină 2020: Harvey Alter, Michael Houghton şi Charles Rice pentru identificare virusului Hepatitei C

Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice sunt laureaţii premiului Nobel pentru Medicină pe 2020, pentru descoperirea virusului Hepatitei C, a anunţat luni Comitetul Nobel.

Premiul Nobel a fost acordat cercetătorilor care „au avut o contribuţie decisivă în lupta împotriva hepatitei transmise prin sânge, o problemă globală de sănătate care cauzează ciroză şi cancer de ficat”, a transmis Comitetul, potrivit News.ro.

Harvey J. Alter (n. 1935, New York), Michael Houghton (n. Marea Britanie) şi Charles M. Rice (n. 1952, Sacramento) au făcut descoperiri semnificative care au dus la identificarea virusului Hepatitei C.

Înainte de asta, descoperirea virusurilor Heptatitei A şi B au reprezentat paşi importanţi, însă majoritatea cazurilor de hepatită transmisă prin sânge au rămas inexplicabile. Descoperirea virusului Hepatitei C a dezvăluit cauza cazurilor de hepatită cronică şi a făcut posibile testarea şi dezvoltarea de noi medicamente care au salvat milioane de vieţi.

Sezonul premiilor Nobel din 2020 a fost deschis luni, în contextul pandemiei de COVID-19, de anunţarea premiului pentru medicină.

Laureaţii premiilor Nobel pentru fizică, chimie, literatură şi pace vor fi anunţaţi tot în această săptămână, în zilele de marţi, miercuri, joi şi vineri, iar câştigătorul premiului pentru economie va fi anunţat săptămâna viitoare, pe 12 octombrie.

Cu excepţia premiului pentru economie, celelalte premii Nobel au fost create de industriaşul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2020, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), în creştere faţă de suma de 9 milioane de coroane suedeze primită de laureaţii din anii recenţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri