Caută
Close this search box.

FOTO. Joe Biden nu a câștigat. Cinci din cei mai puternici lideri ai lumii nu l-au felicitat și așteaptă rezultatele finale oficiale

Joe Biden, candidatul democrat care va împlini 78 de ani peste 10 zile și care a fost declarat învingător al alegerilor prezidențiale din SUA de către CNN și BBC, a primit mesaje de felicitare din toate colțurile lumii, nu doar din spațiul occidental, chiar dacă numărătoarea oficială a voturilor este încă departe de a se fi încheiat.

În acest context, se evidențiază tot mai mult tăcerea celor care nu se grăbesc deloc să expedieze telegrame de felicitare către presupusul viitor locatar al Casei Albe. Spre exemplu, președinții celor mai mari state din America Latină – Brazilia, precum și vecinul SUA, Mexic.

Dar să-l lăsăm pe Bolsonaro. Nu îl includem între acei cinci dintre cei mai puternici lideri ai Lumii. Care sunt aceia? Haideți să vedem, într-o ordine oarecare, care nu este cea a puterii și importanței.

Iar dacă de la liderul brazilian era de așteptat să nu-l felicite (cel puțin până acum) pe Biden, după ce Bolsonaro își exprima întotdeauna admirația față de Trump, ei bine, surpriza vine de la mexicanul Andrés Manuel López Obrador, după ce Mexicul a avut relații extrem de reci cu America actualului președinte, iar construirea celebrului ”Zid al lui Trump” la granița cu Mexicul este doar unul din motivele acestei răceli nedisimulate. Astfel, președintele Obrador  nu vrea să pară “tupeist” și preferă să aștepte “încheierea tuturor procedurilor juridice”, posibil (și) din motive strict personale, el considerând că acum 14 ani i-a fost furată victoria în alegerile prezidențiale, iar atunci numeroși lideri străini au procedat la fel și au adresat mesaje de felicitare oponentului lui, Felipe Calderon, fără a mai aștepta rezultatele oficiale.

De remarcat că prestigioasa revistă Time l-a nominalizat pe Lopez Obrador între cei mai influenți 100 de oameni ai Planetei, chiar anul trecut, în 2019.

 

Haideți să îi vedem și pe ceilalți patru lideri majori! Nu l-a felicitat pe Biden nici mareșalul Kim Jong-un, liderul suprem al Coreei de Nord, cel care s-a întâlnit de trei ori cu Donald Trump, chiar dacă întâlnirile lor nu au fost deloc dintre cele mai ”drăgălașe”.

De asemenea, tace și Recep Tayyip Erdogan, puternicul președinte al Turciei, care are relații foarte bune cu actualul șef de la Casa Albă.

Însă cel mai mult se evidențiază tăcerea Moscovei și Beijingului – Vladimir Putin și Xi Jinping nu se grăbesc DELOC să-l felicite pe Biden.

Iar asta este extrem de interesant, pe fundalul afirmațiilor aiuritoare din ajunul alegerilor cum că “rușii l-ar susține pe Trump, iar chinezii – pe Biden”. Aparent, Beijingul s-ar bucura de înfrângerea lui Trump, care a provocat un război comercial cu China, iar Biden ar fi mai apropiat de chinezi. Însă, Xi Jinping tace, tace profund, iar Beijingul pornește de la ideea că rezultatul alegerilor este determinat de încheierea TUTUROR procedurilor legale americane. Iar dacă ne gândim că toate aceste proceduri mai au încă mult, foarte mult până la final,, Biden nu are nicio șansă să primească felicitări când va împlini 78 de ani (adică peste doar zece zile), de la Putin, Xi Jinping, Erdogan, Kim sau Obrador!

Lucrurile nu se opresc aici. Portalul realclearpolitics tocmai i-a scăzut din rezultatele preliminare lui Joe Biden 20 de voturi ale electorilor, motiv pentru care acesta nu se mai bucură de o majoritate care i-ar asigura victoria în alegerile prezidențiale.

Potrivit tabelului interactiv, plasat pe site, candidatul Partidului Democrat are acum 259 de voturi, cu 11 mai puține decât este nevoie de pentru obținerea unei victorii. Acest lucru s-a întâmplat după ce 20 de voturi ale electorilor din Pennsylvania au fost scăzute din rezultatele preliminare ale lui Biden, iar contracandidatul său, Trump, este dat ca învingător în acest foarte important stat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri