Caută
Close this search box.

LE MONDE: „Trebuie ascultat ce a spus cu adevărat Emmanuel Macron”

macron

Sprijinul Emiratelor Arabe Unite în polemica privind caricaturile profetului Mahomed.

Acest sprijin a venit de la ministrul afacerilor externe din Emirate, într-un interviu pentru ziarul german„Die Welt”;, în legătură cu caricaturile profetului Mahomed.

Emiratele Arabe Unite i-au luat apărarea preşedintelui francez în polemica tot mai amplă din ultimele zile în lumea musulmană împotriva sa, pe tema caricaturilor profetului Mahomed.

Într-un interviu apărut luni, 2 noiembrie, în cotidianul Die Welt, ministrul afacerilor externe din Emirate, Anwar Gargash, a respins ideea potrivit căreia Emmanuel Macron ar fi transmis un mesaj de excludere a musulmanilor.

„Trebuie ascultat ce a spus cu adevărat Macron în discursul lui, el nu vrea ghetto-izarea musulmanilor în Occident şi are perfectă dreptate”, a declarat el. Musulmanii trebuie să se integreze mai bine şi statul francez are dreptul să caute mijloace pentru a reuşi aceasta luptând în acelaşi timp contra radicalizării şi închiderii comunitare, a adăugat şeful
diplomaţiei.

Protestele antifranceze din anumite ţări musulmane au izbucnit ca reacţie la declaraţiile lui Emmanuel Macron care apăra dreptul la caricatură în numele libertăţii de exprimare. El reacţiona la decapitarea, pe 16 octombrie, de către un islamist, a unui profesor francez care le arătase elevilor săi caricaturi ale profetului Islamului, în plin proces al
atentatului din 2015 contra Charlie Hebdo.

O recuperare politică a lui Erdogan
În opinia ministrului din Emirate, controversa este mai ales rezultatul unei recuperări politice orchestrate de şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan.

„În calitate de musulman, mă simt ofensat de anumite caricaturi”, a precizat dl Gargash. „Dar ca persoană raţională, văd politicile care sunt făcute în jurul acestui subiect. Cu atacurile sale contra Franţei, Erdogan manipulează o chestiune religioasă cu scopuri politice”, denunţă el.

Potrivit dlui Gargash, afirmaţiile preşedintelui francez au fost în mod deliberat scoase din context. „De îndată ce Erdogan vede o falie sau o slăbiciune, o foloseşte pentru a-şi creşte influenţa. Doar când i se arată linia roşie, el se arată gata să negocieze”, a adăugat dl Gargasch.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri