Caută
Close this search box.

Emilian Imbri, despre noua tulpină COVID-19: „Dacă ajunge la noi se vor îmbolnăvi mult mai mulți”

Noua tulpină de COVID-19 care a pus în alertă autorităile europene nu a fost încă semnalată în România, însă dacă va ajunge și în țara noastră numărul cazurilor noi ar urma să crească, este de părere medicul Emilian Imbri, care a precizat pentru B1 TV că doar câteva laboratoare au tehnologia necesară pentru a o identifica:

Ce spun specialiștii despre noua tulpină COVID-19

“Nu am cunoștință să fi fost identificată. De altfel, ea poate fi identificată în două sau trei laboratoare din țară. Nu știu dacă toate laboratoarele pot să facă această analiză. Sigur, este Institutul Cantacuziono. Cred că și Institutul Balș ar putea să facă această analiză.

Nu cred și sunt sigur că colegii mei ar fi auzit dacă ar fi existat o suspiciune în acest sens. Până acum știm că există, știm că este cu un grad ridicat de transmitere această tulpină și că este posibil să circule. Cu toate măsurile luate de celelalte state a ajuns totuși în Franța. Sperăm să nu ajungă și la noi.

Singurul lucru pe care îl știm în momentul de față este că se transmite mult mai ușor. Este suficient că este mai iute decât cealaltă. Poate că ce se întâmplă acum în Anglia, unde s-au vaccinat peste un milion de persoane, asta nu înseamnă că brusc după vaccinare, gata, s-a terminat cu transmiterea. Constatăm că s-au anunțat acolo peste 40.000 de noi cazuri, sunt cifre mari care arată că virusul COVID-19 se transmite mai rapid. Dacă ajunge la noi se vor îmbolnăvi mult mai mulți”, a precizat Emilian Imbri.

Vaccinul COVID-19 ar pute fi aplicat anual, la fel ca în cazul gripei sezoniere

Acesta a precizat că mutațiile pe care virusul le suferă periodic va face ca vaccinul COVID-19 să fie utilizat anual, în funcție de noile tulpini,așa cum se întâmplă în cazul gripei sezoniere:

„Probabil că da. Se face vaccinul și la 21 de zile se face încă o doză și este încă în studiu și se urmărește să se vadă cât timp se păstrează un niveld e anticorpi, se vorbește că poate la șase luni ar mai trebui repetat sau poate la un an. În cazul acesta sigur că ne apropiem de ce se întâmplă cu vaccinurilor pe care le știm. Așa poate că se va întâmpla și cu vaccinul COVID-19.

Trebuie să fim precauți după injectarea serului. Să nu ne apuce senzația de libertate și să o luăm hai hui fără mască. Cam 10-12 zile trebuie să lași organismul să fabrice ceea ce trebuie să fabrice și să ajungă la un nivel ce poate asigura o protecție”, a mai precizat medicul Emilian Imbri.

Acesta a explicat faptul că, la 21 de zile, se aplică o nouă doză de vaccin COVID-19 pentru ca imunitatea să fie întărită.

În ceea ce privește reacțiile adverse care pot apărea ca urmare a aplicării vaccinului COVID-19, Emilian Imbri, a precizat ă până acum nu au fost consemnate decese. Au existat doar două sau trei cazuri mai grave care au vizat șocul anafilactic, pe care unele persoane îl pot face la orice formă de vaccin. Însă aceste reacții sunt foarte rare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri