Caută
Close this search box.

FRANȚA: O gafă judiciară a dus la eliberarea a doi suspecți în atentatul de la Nisa din 2016

ccr

Închiși de patru ani, cei doi bărbați sunt acuzați că au participat la procurarea armei teroristului cu camionul de pe Promenada Englezilor.

Emmanuel Macron a declarat război terorismului. Care este strategia sa, vedem din cele ce urmează.

Artan Henaj și Maksim Celaj, doi suspecți arestați în urma atacului terorist de la Nisa, din 14 iulie 2016, au fost eliberați spre marea lor surpriză, potrivit informațiilor la care a avut acces Le Parisien.

Acuzați că au avut un rol în procurarea armei teroristului Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, care a intrat cu un camion în mulțimea de pe Promenada Englezilor, Henaj și Celaj, care erau încarcerați de patru ani, au fost eliberați din închisorile unde se aflau, Moulins-Yzeure (departamentul Allier) și Valence (departamentul Drome) ca urmare a unei erori judiciare.

După cum relatează ziarul parizian, totul a început pe 9 noiembrie, când o judecătoare de instrucție de la o instanță antiteroristă a emis o ordonanță de punere sub acuzație care dispunea trimiterea suspecților arestați în Dosarul Nisa în fața unei Curți cu Juri alcătuită special pentru acest proces.

Dintre cele opt persoane vizate de hotărâre, trei erau acuzate de „asociere în vederea săvârșirii unei infracțiuni teroriste”, iar cinci de delicte de drept comun anexe.

Printre cei cinci, Artan Henaj și Maksim Celaj erau singurii erau după gratii. Acești doi verișori de naționalitate albaneză, mici traficanți, i-ar fi procurat arme unui al treilea suspect, dintre care una a ajuns în posesia teroristului de la Nisa și a fost descoperită în cabina camionului cu care Lahouaiej-Bouhlel omorâse 86 de persoane și rănise ale 500.

Dacă, inițial, cei doi verișori albanezi au fost închiși pentru „asociere în vederea săvârșirii unei infracțiuni teroriste”, ancheta a stabilit în cele din urmă aceștia ignorau destinația pistolului și, prin urmare, nu puteau cunoaște motivațiile jihadiste ale viitorului proprietar al armei.

Vor fi judecați așadar pentru „asociere în vederea săvârșirii unei infracțiuni cu caracter non-terorist” și pentru „infracțiuni față de legislația armelor”.

Acesta este momentul în care judecătoarea antiteroristă a comis o eroare. Când a redactat ordonanța de punere sub acuzare, femeia a cerut menținerea în stare de detenție a lui Artan Henaj și Maksim Celaj până la proces.

Doar că, renunțând la acuzațiile teroriste în favoarea celor de drept comun, ea ar fi trebuit să redacteze o ordonanță diferită.

Ca urmare a acestui viciu de procedură, a fost dispusă eliberarea imediată a celor doi suspecți.

Însă, imediat ce a ieșit din închisoare, Artan Henaj a fost controlat de poliție și plasat sub control administrativ. Motivul: având cetățenie albaneză, el nu are nici un document legal de când a fost arestat.

Totuși, nu poate fi nici expulzat, deoarece trebuie să compară în procesul atacului terorist de la Nisa.

Situația lui Maksim Celaj este asemănătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri