Caută
Close this search box.

Mircea Radulian, INFP, se aşteaptă la replici în Croaţia și la efecte mari

Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 a lovit marți centrul Croației, după ce luni un alt cutremur, de magnitudine 5,2, zguduise aceeași zonă.

Seismul de marți din Croația, urmat deja de două replici importante, ar putea avea însă și altele în orele și zilele următoare, spune Mircea Radulian, cercetător principal al Institutului Național pentru Fizica Pământului.

„Dacă acesta a fost cel mai mare cutremur al seriei, pentru că vorbim deja de o serie, mă aștept ca replicile să fie mai mici”, a spus Mircea Radulian.

Pentru localitățile din apropierea epicentrului, fiind un cutremur destul de mare și de suprafață, este normal ca efectele să fie foarte mari.

„10 km nu este adâncime mare, practic energia eliberată la această adâncime vine cu un impact extrem de mare la suprafață, în imediata apropiere a epicentrului. Din păcate, e normal ca efectele să fie mari”, a explicat la Digi24 Mircea Radulian.

„Din datele pe care le știu eu, cred că seismul de azi a fost cel mai mare resimțit în zona aceasta, la sud de Zagreb. A mai fost un cutremur mare, de 6,3, în secolul al XIX-lea, dar se pare că acesta a fost cel mai mare înregistrat în zonă.

Este o activitate puternic intensificată în zonă. Mă aștept să mai genereze replici. Un lucru neplăcut este că a mai fost un cutremur în acest an, în 22 martie, de magnitudine 5,3, mai apropiat de orașul Zagreb și a provocat pagube destul de mari.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri