Caută
Close this search box.

România intră în infringement, dacă Guvernul nu reglementează invazia plasticului

România intră în infringement dacă Guvernul nu implementează sistemul ”garanție-returnare”. Hotărârea de Guvern ar trebui adoptată în ședința următoare, în caz contrar România va fi sancționată.

În acest context, un grup de ONG-uri din Uniunea Europeană i-au transmis ministrului Mediului, Mircea Fechet, o scrisoare prin care solicită reglementarea urgentă a deșeurilor din plastic.

Sistemul Garanție-Retur (SGR) funcționează cu succes în multe state europene, cu rezultate care ating colectarea și procesarea a circa 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață.

Conform sistemului definit prin proiectul de HG, cantitățile de deșeuri returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale de sortare pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori.

Actul normatic a fost deja pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului, din luna noiembrie.

Odată cu implementarea acestui sistem, România va ieși din paradoxul în care se găsește astăzi: pe deo parte o țară sufocată de deșeuri iar, pe de altă parte, o țară în care industria reciclatoare importă materie primă ca să supraviețuiască. Anual, îngropăm aproape 6 milioane de tone de deșeuri care, în loc să ajungă în industrie, ajung depozitate la groapa de gunoi. Acesta este și motivul pentru care datele reciclării azi în România sunt infime: doar 14% la nivel național. Prin sistemul garanție-returnare ne vom transforma din țara depozitării în cea a reciclării pentru că vom reuși să colectăm și să procesăm din primii ani de funcționare până la 90% din deșeurile reciclabile”, a declarat ministrul Mircea Fechet, în momentul când documentul a fost pus în dezbatere publică.

Citește și: Ministrul Mediului promite că ”România nu va mai fi o țară sufocată de deșeuri”

Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcționează deja. Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanți ai acestora, dar și retaileri.

Deșeurile, natura, apa și calitatea aerului sunt domenii în care România are o legislație neconformă cu directivele Uniunii Europene. Astfel, Comisia Europeană este nemulțumită de lipsa de acțiune, așa că a inițiat  mai multe proceduri de infringement (încălcare a Tratatului UE) a căror ultimă etapă este sesizarea Curții de Justiție a UE și impunerea unor sancțiuni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri