Caută
Close this search box.

Un universitar respectat renunţă la funcţia din Consiliul Europei, protestând că Sorin Cîmpeanu e ministrul Educaţiei

Marian Popescu

Reprezentantul României la Consiliului Europei, în European Platform on Ethics, Transparency and Integrity în Education (ETINED), profesorul universitar Marian Popescu, renunţă la poziție, în semn de protest față de numirea lui Sorin Cîmpeanu ministru al Educației, în Guvernul Cîţu.

Marian Popescu este expert în artele spectacolului, specializat în ultimii ani în domeniul Eticii și Integrității Academice, a fost președintele Comisiei de Etică al Unviersitîţii București atunci când, în 2012, comisia a dat verdictul de plagiat tezei de doctorat a lui Victor Ponta, la aceea vreme premier al României.

De asemenea, Marian Popescu este în boardul Institutul de Cercetare a Fraudei și Plagiatului Academic de la Geneva (IRAFPA).

Marian Popescu declară că demersul său este unul de ordin moral, întrucât ministrul Sorin Cîmpeanu ar trebui să îi valideze mandatul pe probleme de etică și integritate la Consiliul Europei/ETINED.

Profesorul universitar Marian Popescu scrie că „de opt ani, viața mea profesională a luat un alt curs. Mă îndepărtasem de Artele spectacolului, domeniul meu principal de expertiză, pentru a mă concentra, profesor de universități fiind, pe domeniul Eticii și Integrității Academice. Era anul 2012 când am fost ales președintele Comisiei de etică al Universității din București.

Opinia publică, mass-media ne-au somat atunci să ne expunem punctul de vedere privind teza de doctorat plagiată a prim-ministrului în exercițiu. Am făcut-o deși lucrurile erau deja cunoscute, probele fiind evidente… dar lipsea ceva esențial: dincolo de o investigație jurnalistică, esențial era (și este încă) că universitatea care acordase titlul de doctor să fie aceea care, recunoscându-și greșeala, să propună și retragerea titlului. Universitatea din București a făcut-o prin Comisia de etică. A trebui să suportăm atunci presiuni, inclusiv din direcția politicului”.

Popescu mai precizează că în anii în care s-au scurs a lucrat la regulamente și coduri, „am intrat în contact cu structuri europene pe domeniul eticii și integrității academice. Descopeream de fapt un domeniu.

În 2016, ministrul Mircea Dumitru m-a numit reprezentantul Ministerului Educației Naționale în platforma Consiliului Europei, ETINED, dedicată Eticii, Transparenței și Integritățîi în Educație. Deși mandatul era pe doi ani, imediat cum a venit, ministrul L.Pop, m-a șters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri