Guvernul rus vrea ca Alexei Navalnîi să fie condamnat la peste 13 ani de închisoare, în încercarea de a destructura mișcarea de opoziție creată în jurul acestuia, scrie Bloomberg vineri, citat de Moscow Times.

Noua lungime a condamnării dorite de Kremlin arată o schimbare a strategiei regimului Putin în privința lui Navalnîi, care până acum era arestat pentru câteva săptămâni și apoi eliberat. Acest lucru arată că, de data asta, puterea de la Kremlin se simte amenințată de amploarea posibilă a protestelor anunțate de susținătorii opozantului și dorește să destructureze mișcarea de opoziție.

Navalnîi ar putea să primească luna viitoare o sentință de 3 ani și jumătate de închisoare pentru o acuzație mai veche de delapidare, scrie Bloomberg, citând două surse apropiate de Kremlin. El ar mai putea să primească încă 10 ani de închisoare pentru noi acuzații despre furtul donațiilor făcute de susținătorii săi.

Kremlinul speră ca „odată ce el intră la închisoare, mișcarea sa de opoziție sa-și piardă direcția”.

Navalnîi, care a fost arestat duminică direct pe aeroportul din Moscova, după ce s-a întors din Germania, și-a mobilizat susținătorii la proteste, după ce a făcut public un filmuleț care a devenit viral, despre palatul de 1 miliard de euro al lui Vladimir Putin. Clipul a adunat peste 50 de milioane de vizualizări în trei zile.

Protestele cerute de liderul opoziției sunt anunțate a avea loc sâmbătă în 65 de orașe din Federația Rusă.

Poliţia din Moscova a atenţionat vineri că orice manifestaţie ilegală ″va fi reprimată″⁣, informează AFP şi Reuters.

“Orice tentativă de a organiza un eveniment public neautorizat şi orice acţiune provocatoare vor fi considerate o ameninţare la adresa ordinii publice şi vor fi reprimate fără întârziere”, a anunţat poliţia capitalei ruse, cu referire la “acţiunile ilegale prevăzute să aibă loc pe 23 ianuarie 2021″.

La rândul său, Kremlinul a declarat că manifestaţiile de protest convocate pentru sâmbătă pentru a cere eliberarea lui Aleksei Navalnîi sunt ilegale şi promovate de persoane pe care le-a calificat drept nişte “provocatori”.

106 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here