Caută
Close this search box.

Voiculescu: Corpul de control al ministrului Sănătăţii face verificări

vlad voiculescu

Corpul de Control al ministrului Sănătăţii face verificări la Institutul „Matei Balş”, a declarat vineri ministrul Vlad Voiculescu, la Digi 24.

„Există o anchetă a Poliţiei şi există, de asemenea, un control efectuat de Corpul de Control al premierului şi Corpul de Control al ministrului Sănătăţii. Încercăm să aflăm ce s-a întâmplat. Există responsabili şi există şi responsabilităţi, dar înainte de asta sau în paralel cu acest lucru la acest moment la MS şi DSU există echipe care iau legătura cu familiile şi cu spitalele pentru a oferi informaţiile necesare, respectiv a oferi ajutorul de care este nevoie. Sunt inclusiv la Matei Balş pacienţi în terapie intensivă şi mai sunt câteva cazuri la terapie intensivă în spitalele în care au fost transferaţi”, a afirmat Voiculescu.

Potrivit acestuia, incendiul izbucnit la Institutul „Matei Balş” a fost „relativ violent”.

Ministrul a spus că nu are informaţii că în clădirea respectivă ar fi existat alte surse de încălzire decât „cele fireşti” într-o clădire a unui spital.

„Nu am informaţii că în acea clădire ar fi fost nevoie, respectiv că ar fi fost surse suplimentare de încălzire. Evident, astfel de surse de încălzire nu ar trebui să fie în spitale. Ştim că însă că în practică lucrul acesta se întâmplă şi nu este în regulă”, a declarat Voiculescu.

El a spus că Institutul „Matei Balş” a avut un management stabil şi „o finanţare relativ robustă”.

„Înţelegerea mea este că da, existau de asemenea avize pentru lucrări care s-au făcut acolo. Vedem în ce măsură existau şi celelalte documente necesare pentru funcţionarea respectivei clădiri. Este vorba despre o clădire mai veche care a fost renovată. Institutul Matei Balş nu a dus lipsă de finanţare, în anii din urmă a avut un management stabil, deci vorbim despre o situaţie, din punctul acesta de vedere, foarte diferită faţă de cea am văzut până acum, faţă de spitalele precum Piatra Neamţ, unde ştim că au fost o mulţime de manageri schimbaţi. Vorbim aici de un management stabil şi de o finanţare relativ robustă.(…) Înţeleg că a fost renovat în întregime (n.r. – pavilionul care a luat foc). Renovarea a fost una care a mers până la substanţa clădirii”, a arătat Voiculescu.

El a afirmat că a cerut informaţii privind măsurile care au fost dispuse după incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ.

„În curând vom avea informaţii şi nu numai despre Spitalul „Matei Balş”, ci şi despre celelalte spitale. Am cerut informaţii vizavi de măsurile care au fost dispuse după Piatra Neamţ. Vă amintesc că ministrul Sănătăţii de atunci, domnul Tătaru, împreună cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu premierul de la acea vreme au anunţat controale şi au anunţat o serie de măsuri care au fost dispuse”, a mai spus Vlad Voiculescu.

El a afirmat că infrastructura spitalelor din România este rezultatul unui „lung şir de improvizaţii, de subfinanţare şi de oameni din domeniul tehnic angajaţi la spital, prost plătiţi şi cu resurse limitate”.

„În România s-au construit malluri, s-au construit clădiri de birouri, alte lucruri, spitale mai puţin. Este vremea ca lucrul acesta să se schimbe. Asta este ceea ce vom face la Ministerul Sănătăţii. Este nevoie de oameni profesionişti care să lucreze la nivelul spitalelor pentru infrastructura de spital, este nevoie de investiţii făcute cap şi coadă. Este nevoie ca la nivelul MS să putem coordona aceste investiţii, ceea ce până acum nu s-a întâmplat”, a mai adăugat Voiculescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri