Caută
Close this search box.

Camera Deputaţilor a respins 37 de proiecte din legislaturile trecute

camera deputaţilor

Camera Deputaţilor a respins 37 de proiecte de lege din legislaturile anterioare, dintre care unele vizau alocaţiile pentru copii şi drepturile persoanelor cu handicap.

În acest sens, a fost respinsă o propunere legislativă iniţiată de liberali în 2016 care prevedea stabilirea cuantumului alocaţiei de stat pentru copii ca procent din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu anul 2017, precum şi una iniţiată în 2015, de PSD, care prevedea acordarea alocaţiei de stat pentru copii şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani şi care urmează etape educaţionale, în centrele de educaţie incluzivă, până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

De asemenea, deputaţii au respins proiectul iniţiat în 2016 de PNL care stabilea acordarea pentru adulţii cu handicap a unor prestaţii sociale raportate la salariul minim pe economie şi actualizarea anuală a acestora în funcţie de acelaşi indicator, precum şi un altul, iniţiat în acelaşi an, care prevedea stimularea angajării persoanelor cu dizabilităţi, instituind în sarcina autorităţilor şi instituţiilor publice, cu excepţia instituţiilor publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, a obligaţiei organizării unor concursuri de angajare exclusiv pentru persoanele cu handicap.

Un alt proiect respins propunea modificarea Codului fiscal în sensul scutirii de la plata impozitului pe venit a angajaţilor care activează în domeniul inovării şi cercetării aplicate.

A fost respins şi un proiect din 2015 care prevedea măsuri pentru condamnarea totalitarismului comunist şi pentru cultivarea memoriei naţionale antitotalitare, vizând înfiinţarea Muzeului Naţional al Totalitarismului Comunist şi construirea Monumentului naţional al victimelor totalitarismului comunist, amplasat în centrul intersecţiei de la Piaţa Universităţii din Bucureşti.

Deputaţii PSD s-au opus respingerii proiectelor referitoare la măsurile sociale, însă nu au fost suficiente voturi pentru ca acestea să fie adoptate.

Alte proiecte respinse se referă la modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Printre acestea se află propuneri legislative care vizează stabilirea unor condiţii referitoare la oprirea, staţionarea şi parcarea autovehiculelor pe trotuare, instituirea de noi reguli referitoare la examenul de obţinere a permisului de conducere, schimbarea regulilor de competenţă în privinţa judecării plângerilor împotriva proceselor-verbale de constatare a contravenţiei rutiere.

Deputaţii au respins şi un proiect care prevedea obligaţia efectuării unui curs de prim ajutor în trafic în vederea obţinerii permisului de conducere, dar şi unul care se referea la suspendarea dreptului de a conduce autovehicule sau tractoare agricole în cazul neachitării amenzilor privind circulaţia pe drumurile publice.

Alte propuneri legislative respinse se referă la gestionarea pungilor de plastic, în vederea prevenirii sau reducerii impactului asupra mediului înconjurător, la regimul armelor şi muniţiilor, la scutirea de la aplicarea taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de fructe şi legume proaspete, la instituirea obligaţiei furnizorului de energie electrică de a asigura citirea lunară a contorului pentru clienţii casnici şi punerea la dispoziţia acestora a mai multor modalităţi de plată.

A fost respinsă şi o iniţiativă legislativă din domeniul cinematografiei, dar şi un proiect din 2013 care prevedea ca plata alocaţiei de stat pentru copii să se poată face şi pentru perioadele anterioare introducerii cererii de plată, dar nu mai mult de 3 ani de la naşterea copilului, în loc de 12 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri