Caută
Close this search box.

Statele Unite şi Rusia extind Tratatul New START pentru cinci ani

statele unite

Rusia și Statele Unite au prelungit formal tratatul de control al armelor nucleare New START, pentru încă cinci ani, cu doar câteva zile înainte de expirarea acestuia.

„Extinderea noului Tratat START face din Statele Unite, aliații și partenerii americani și din întreaga lume un loc mai sigur. O concurență nucleară fără restricții ne-ar pune în pericol pe toți”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken.

New START, ultimul pact de control al armelor rămas între Washington și Moscova, limitează numărul de focoase strategice nucleare desfășurate la 1.550, a implementat numărul maxim de sisteme strategice livrate la 700 și prevede un regim de verificare a respectării acestor prevederi, spune Global Security.

Noua Administrație Biden a declarat luna trecută că va încerca să prelungească tratatul, anunț primit bine de Rusia. Acest lucru a declanșat o luptă birocratică de ambele părți, pentru a ratifica formal tratatul și a face schimb de note diplomatice, înainte ca acesta să expire, pe 5 februarie.

Ministerul rus de Externe a declarat că prelungirea Tratatului, până pe 5 februarie 2026, oferă o oportunitate de a continua dialogul privind controlul armelor.

„Va fi nevoie de eforturi semnificative pentru a readuce dialogul ruso-american în acest domeniu la o traiectorie stabilă, pentru a obține noi rezultate majore, care să consolideze securitatea noastră națională și stabilitatea strategică în lume. Rusia este pregătită pentru o astfel de muncă”, a declarat diplomaţia rusă.

Fostul președinte Donald Trump a făcut o încercare eșuată, la sfârșitul mandatului său, de a negocia limite pentru alte categorii de arme nucleare și de a adăuga China la Tratat. O încercare de a accepta o prelungire pe o perioadă de timp mai scurtă s-a confruntat de asemenea cu complicații, lăsând soarta actului în sarcina Administrației Biden.

Blinken a spus că prelungirea tratatului oferă timp Moscovei și Washingtonului pentru a negocia un nou acord verificabil de control al armelor, asigurându-se, în același timp, că Statele Unite pot monitoriza și verifica limitele armelor nucleare strategice rusești.

„Statele Unite vor folosi timpul oferit de o prelungire cu cinci ani a noului Tratat START pentru a continua cu Federația Rusă, în consultare cu aliații și partenerii Congresului și SUA, controlul armelor, care se adresează tuturor armelor sale nucleare. SUA urmărește controlul armelor, pentru a reduce pericolele din arsenalul nuclear modern și în creștere al Chinei „, a spus Blinken.

Prelungirea tratatului vine pe fondul unor legături tensionate între Moscova și Washington, inclusiv cel mai recent eveniment, cu privire la închiderea politicianului rus de opoziție Aleksei Navalny, și o represiune împotriva susținătorilor săi, în urma întoarcerii criticului de la Kremlin din Germania, unde se aflase pentru tratament, împotriva otrăvirii cu noviciok.

Blinken a spus că, în timp ce Washingtonul ar colabora cu Moscova pentru controlul armelor, Statele Unite rămân „cu ochii deschişi, cu privire la provocările pe care Rusia le pune pentru SUA și pentru lume”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri