Caută
Close this search box.

Stelian Ion e categoric privind Secţia Specială. „Se desfiinţează, şi gata!”

Stelian Ion

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat că Secția Specială se va desființa fără a se oferi imunități pentru magistrați și că dosarele aflate la această secție se vor transmite foarte rapid către celelalte parchete.

”Unul dintre lucrurile cele mai grave care au fost făcute prin modificările Iordache la legile justiției a fost înființarea acestei Secții Speciale. A reprezentat de la bun început o anomalie juridică.

Există multe probleme de structură referitoare la această secție. Până la urmă, avem un bilanț rușinos, tragem linie după doi ani de zile de activitate și vedem că ceea ce ar fi putut face bine, poate, această secție nu prea s-a întâmplat.

A fost o ineficientă totală, nici un caz de corupție depistat, scurgeri de informații, cazuri aproape scandaloase care au făcut titluri de presă, în privința Secției Speciale. Deci a reprezentat un mecanism gândit de Liviu Dragnea și împins de ceilalți parlamentari PSD de atunci, Florin Iordache, Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea, menit să intimideze și să persecute magistrații incomozi”, a declarat Stelian Ion, la RFI.

Întrebat ce se va întâmpla cu dosarele de la Secția Specială, ministrul a răspuns:

”Aproape 6000 de dosare nesoluționate, care se vor trimite la parchetele specializate, dacă e vorba de corupție, la DNA, dacă e crimă organizată, DIICOT, și pentru celelalte la alte parchete. În termen de cinci zile vor fi trimise toate, se va face totul foarte rapid”.

Întrebat dacă ar fi păstrat Secția Specială, în cazul în care ea ar fi fost eficientă, ministrul Justiției a răspuns:

”Dacă ar fi fost eficientă, ar fi fost greu să argumentezi desființarea ei. Chiar dacă la început o astfel de structură este criticată, eu am criticat-o de la bun început, alături de colegii mei, au existat critici argumentate foarte bine și din partea Comisiei de la Veneția, din partea GRECO și a Comisiei Europene, în cadrul rapoartelor MCV, dar, dacă ar fi demonstrat că este eficientă, ar fi fost greu de desființat și probabil că ar fi rămas în ființă, să spun așa (…). Realitatea însă ne-a demonstrat că ceea ce spuneam în 2017 s-a adeverit”.

Stelian Ion a explicat și avizul negativ dat de CSM, pentru desființarea Secției Speciale:

”Explicația mea este aceea că o parte a magistraților din CSM și, evident, o parte a magistraților din țară, eu spun că o mai mică parte, au considerat că ar trebui, odată cu desființarea Secției Speciale, să existe niște imunități suplimentare pentru magistrați, cu care eu, personal, nu sunt de acord.

Nu sunt necesare acum imunități pentru magistrați, dacă avem în vedere egalitatea în fața legii, dacă avem în vedere faptul că există anumite imunități asemănătoare celor pentru parlamentari, și anume la percheziție, arestare, reținere, există încuviințarea CSM, secțiilor din cadrul CSM”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri