Caută
Close this search box.

VIDEO Dumitru Chisăliţă: Apare piaţa certificatelor de gaz metan

dumitru chisăliţă

Energetica gazului are viitor dacă producătorii de energie care folosesc gazele naturale vor avea emisii de dioxid de carbon mai scăzute decât acum, a declarat MagnaNews TV expertul în Energie Dumitru Chisăliţă, în emisiunea „Toleranţă Zero”.

Numele jocului în continuare, în lume, este decarbonizarea producţiei de energie, iar ţinta pentru zero emisii (o ţintă destul de problematică şi discutabilă) este anul 2050, până când producătorii de energie ar trebui să se conformeze.

Proiectul european Green Deal urmăreşte ca activităţile companiilor viitorului, în Europa, să aducă o emisie cât mai mică de CO2, reducând potenţiala încălzire globală. Pe de altă parte, UE îşi propune, de cinci ani, să reducă şi emisiile de metan din atmosferă, una dintre principalele cauze ale încălzirii globale.

Într-un interval de circa 10 ani, adică până în anul 2030, nivelul emisiilor de metan ar trebui să se reducă cu 32% – 35%, faţă de cel din anul 2005. Adiacent, Programul Copernicus are ca scop lansarea a trei sateliţi care să facă o monitorizare independentă a emisiilor de metan din Europa şi regiunile din imediata apropiere a acesteia.

În baza acestor măsurători, se va face o certificare a metanului care este produs, transportat şi distribuit în Europa. Probabil că totul se va materialeiza în apariţia unei pieţe a certificatelor de metan, asemănătoare cu aceea a certificatelor de emisii de dioxid de carbon.

Mai jos, integral, interviul cu Dumitru Chisăliţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri