Caută
Close this search box.

A murit medicul Adrian Lobonțiu, pionier al chirurgiei robotice mondiale

A murit medicul Adrian Lobonțiu, pionier al chirurgiei robotice din Europa, unul dintre cei mai mari chirurgi pe care i-a dat România.

Doctorul Lobonțiu s-a născut în anul 1967, la Reghin.

Doctorul Adrian Lobonțiu a decedat în locuința sa din Statele Unite ale Americii. Medicul va fi înmormântat la Târgu Mureș.

Adrian Lobonțiu este românul care a scris pagini de istorie pentru medicina mondială. Dr. Adrian Lobontiu a fost pionier al chirurgiei robotice în Europa, a realizat numeroase intervenții în premieră mondială, atât în străinătate, cât și în țara noastră, iar datorită profesionalismului și devotamentului său față de pacienți și de medicină i-au fost oferite numeroase distincții.

Anunțul a fost făcut de soția sa, pe pagina sa de facebook.

De numele sau se leagă, printre altele, prima operație de chirurgie robotică din lume, cu robotul chirugical Da Vinci, efectuată în Franta, precum și prima operatie transorala minim invazivă, realizată la Bruxelles.

Dr. Adrian Lobonțiu, primul chirurg din lume care a operat cu robotul Da Vinci

Desemnat de celebrul centru biografic din Cambridge drept cel mai bun medic specialist al anului 2006 (International Health Professional of the Year 2006), romanul marca, trei ani mai târziu, o premierî la nivel mondial si în chirurgia obezității.

În 2009, a realizat o intervenție fără incizie, sângerare sau cicatrici, micșorând stomacul unei paciente de 190 de kilograme. A folosit tehnica pe care chiar el a inventat-o: a introdus prin gura pacientei un device cu care a absorbit anumite porțiuni ale stomacului, cu ajutorul unui sistem de vid, iar ulterior l-a fixat cu capse confecționate din prolen, un material special, ușor și rezistent.

Evenimentul a avut loc la Paris, la spitalul Poissy.

Adrian Lobonțiu a fost de Membru al Societății Americane a Chirurgilor Gastrointestinali și Endoscopisti (SAGES) din anul 2005 și de Membru (Fellow) al Colegiului de American al Chirurgilor (ACS) din 2010. A petrecut în calitate de chirurg aproape 20 de ani în sistemul medical din Franța și aproape 8 ani în SUA, având în paralel experiență managerială, fiind licențiat al “Graduate School of Business: Executive Program in Leadership” din anul 2012 al Universității Stanford, California, SUA, Program de Management al Executivilor în domeniul Sănătății.

Am urmat deci un program de specializare în SUA, în Silicon Valey, California, după care trebuia să introduc în Europa toate noile indicaţii de chirurgie robotică concepute şi dezvoltate de NASA. Un fel de « French–Romanian–American Dream! Până la urmă i-am spus şi m-a inţeles, dar am pierdut postul de la spital. Pentru el era foarte greu de acceptat cum eu, ca medic român, după ce în urma muncii susţinute de ani de zile, am reuşit, în sfârşit, să ocup un post de medic chirurg în Paris, râvnit chiar de mulţi alţi colegi francezi, renunţ la tot acest triumf înconjurat de confort, las totul baltă şi plec în Statele Unite. Ştiam că doar dacă voi renunţa, voi reuşi să dobândesc mai mult (era din nou vorba de schimbare!). Am plecat în SUA, unde am avut ocazia să lucrez cu cei mai mari cercetatori specialişti din Silicon Valley în aplicarea tehnologiei concepute de NASA şi Departamentul de Apărare American.

Nu am avut decât de câştigat. Ce experienţă minunată! După o perioadă, conform contractului, am revenit în Europa şi am început să efectuez demonstraţii operatorii pe bătrânul continent: Italia, Germania, Franţa, Olanda, Anglia, ROMÂNIA, plătit fiind, de data acesta, de americani. După un timp, tot profesorul Daniel Loisance de la Spitalul Mondor din Paris mi-a propus postul de chirurg în clinica sa, numindu-mă director la departamentul de Chirurgia Robotică şi Tele-Satelitara”, mărturisea Adrian Lobonțiu.

10 răspunsuri

  1. DUMEZEU SA L IERTE SI SA L ODIHNEASCA.ESTE O MINDRIE A NOASTRA A ROMANILOR.CONDOLEANTE FAMILIEI

  2. Condoleanțe familiei! Mare păcat că puțini români cunosc sau aud de existența unor asemene valori când nu mai sunt. Dumnezeu să-l ierte!

  3. ODIHNEASCA-SE IN PACE ! MANDRIA ROMANIEI ! CONDOLEANTE FAMILIEI INDOLIATE !

  4. Dunezeu sa-l odihneasca in pace !Pacat! Se duc valorile autentice si ramanem cu nulitatile !Condoleante familiei !

  5. Am comentat dupa interviul luat dl. Dr. Lobontiu de postul de televiziune Trinitas,fiind cred chiar primul ! Cine vrea sa citeasca comentariul meu, sa caute acest interviu, a fost dat acum 1 ora pe Internet. Dr Dan Nikolaus Petrisor.

  6. …,,.se va intoarce , ca orice suflet iubit de Dumnezeu ……… până atunci este sub grija Domnului ……
    …. cu toată considerația față de ROMÂNUl nostru ….

  7. DATORITĂ LUI, S-A PRONUNȚAT CUVÂNTUL
    „R O M Â N I A” , ÎN LUME .

    DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri