Caută
Close this search box.

Inteligenţa artificială ajută la detectarea gradului de poluare al apelor

Cercetătorii din Marea Britanie au verificat scurgerile de ape netratate din râuri. Ei au analizat cu ajutorul inteligenţei artificiale date din ultimii 11 ani. Au fost detectate 926 de evenimente de deversare de la două staţii de epurare.

Un studiu făcut de cercetătorii britanici arată că în ultimii 11 ani au fost 926 de evenimente în care apa râurilor a fost contaminată cu apă netratată. Efectele acestor evenimente sunt analizate de Vlad Cătună, activist Greenpeace.

„În viitorul foarte apropiat o să ne confruntăm cu o problemă destul de mare, vitală i-aş zice: diminuarea surselor de apă potabilă. Nivelul de precipitaţii va scădea, bazinele hidrografice îşi vor pierde din debit cu 20-30%. Pânza freatică se va subţia şi ea şi practic vom avea mai puţină apă la dispoziţie pentru noi şi pentru viaţa din jur”, spune Vlad Cătună.

Studiul britanicilor, publicat în jurnalul „Clean Water”, a pornit de la un program generat de inteligenţa artificială. Acest program a fost învăţat să recunoască automat o deversare după tiparul de curgere printr-o staţie de tratare. Cele 926 de evenimente au avut loc la doar două staţii. Având în vedere acurateţea programului, el va fi implementat şi în alte staţii.

Tehnologiile care pot detecta deversările, un mare plus
Pentru a rezolva problema pe termen lung, sunt necesare investiţii uriaşe în intrastructură, astfel încât centrele de epurare să nu mai fie suprasolicitate în timpul ploilor.

„Orice tehnologie sau inovaţie tehnologică care poate să detecteze deversările ilegale sau întâmplătoare de ape netratate e un mare plus. Vom salva resurse de apă preţioase. Avem nevoie de tehnologie pentru a face faţă schimbărilor climatice, pentru a le diminua din intensitate şi pentru a ne adapta la ele”, e de părere activistul Greenpeace, potrivit Mediafax.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri