Caută
Close this search box.

Mutaţie stranie la tulpina SARS Cov-2. Se întâmplă în Belgia

belgia

O varianta belgiană a SRAS-CoV-2 – B 1.214 – reprezintă în prezent aproape 4% din cazurile de Covid-19 secventiate în Belgia, mult în urma variantei engleze, care reprezintă 70% – 75% dintre cazuri, dar care-i intrigă pe cercetătorii belgieni, deoarece prezintă o funcționare inedită a mutațiilor.

„N-am mai văzut așa ceva”, declară Vincent Bours, șeful laboratorului de analiză și secventiere a SARS-CoV-2 din Liege, pentru cotidianul Le Soir. Această nouă variantă nu se comportă ca celelalte.

De obicei, se observă o pierdere a unor fragmente de ADN, la copii. Însă varianta belgiană, din contră, prezintă numeroase adăugiri: „o inserție de nouă nucleotide în secvența proteinei Spike”, precizează cercetătorul belgian.

Prevalența variantei crește în regiunile Bruxellesului, Brabantului flamand și Hainaut, însă situația nu este alarmantă. Este așadar devreme să se spună dacă este mult mai contagioasă sau mai periculoasă decât celalte variante.

Ea vizează mai ales pacienți îngrijiți în ambulatoriu, nu la reanimare.

„În privința rezistenței la vaccinuri, nu avem nici un indiciu. Nu avem vreun argument care să arate că trebuie să ne îngrijorăm peste măsură”, da asigurări, la postul de radio RTBF, doctorul Emmanuel Andre, un microbiolog de la Universitatea Catolică din Louvain.

B 1.214 nu este așadar clasată în categoria îngrijorătoare (variants of concerns), ca acelea sud-africană, britanică sau braziliană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri