Caută
Close this search box.

Sute de kilograme de uraniu radioactiv, descoperite pe platforma unei foste fabrici din București! Cât de periculos e pentru populație

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a sesizat autoritățile cu privire la descoperirea unor instalații ce conțin aproximativ 600 de kilograme de uraniu sărăcit, material radioactiv, pe platforma fostei fabrici Vulcan din Sectorul 4 al Capitalei, au precizat surse din Poliție pentru G4Media.ro. Descoperirea a fost făcută în urma demolării unei hale, potrivit surselor.

Materialele vor fi ridicate și transportate pentru neutralizare de specialiști de la Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara-„Horia Hulubei” (IFIN-HH).

Pe baza datelor ştiinţifice credibile privind „Sindromul Războiului din Golf” şi a investigaţiilor fǎcute de Naţunile Unite asupra consecinţelor rǎzboaielor din Bosnia şi Kosovo s-a concluzionat că expunera la uraniu sărăcit nu are un impact semnificativ asupra sănătăţii şi a mediului. Toxicitatea uraniului este mai degrabă de natură chimică decât radiologicǎ.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit limitele tolerabile pentru ingestia sau inhalarea de uraniu sărăcit la 0,5 µg per kilogram corp per zi.

Uraniul sărăcit folosit în scopuri militare

Densitatea foarte mare (19,1 g/cm3) şi proprietăţile lui fizice îl recomandă pentru unele aplicaţii militare şi civile.

Uraniul sărăcit (US) este un produs secundar radioactiv şi toxic din punct de vedere chimic al procesului de îmbogăţire a uraniului, al cărui nivel de radioactivitate creşte cu timpul, potrivit informaţiilor furnizate de Comisia Europeană, citate de Adevărul.

Acesta este utilizat de mai multe state pentru muniţiile perforante utilizate la tancuri, care armate şi avioane. Este cunoscut faptul că şase state produc acest tip de arme şi se consideră că circa 20 de state deţin astfel de arme în arsenalele lor.

Muniţiile US se aprind, generând un fum ce include particule de oxid de uraniu, care prezintă un risc de inhalare pentru personalul civil şi militar. Muniţiile care nu nimeresc ţinta pot contamina solul şi pânza freatică.

Principalele utilizări civile ale uraniului sărăcit

Principalele utilizări civile sunt : contragreutăţi în aviaţie, ecrane pentru radiaţii, containere pentru surse de radioterapie şi deşeuri radioactive, containere de transport pentru materiale radioactive.

Densitatea foarte mare şi faptul cǎ se poate aprinde uşor îl recomandă pentru fabricarea de muniţie care poate penetra blindajul tancurilor.

Când muniţia cu uraniu sărăcit loveşte vehiculul blindat se generează aerosoli ce constituie un risc potenţial pentru combatanţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri