Caută
Close this search box.

UE denunță ”încălcarea” acordului Brexit. Controale drastice

Controale în Irlanda de Nord. Miercuri, 3 martie, Bruxelles-ul a condamnat cu fermitate decizia Londrei de a prelungi perioada de grație a controalelor alimentare între Marea Britanie și Irlanda de Nord, pe care o consideră ”o încălcare” a acordului Brexit, într-un comunicat.

Controale în Irlanda de Nord. În acest comunicat, pe un ton deosebit de dur, vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, își exprimă „îngrijorările serioase” cu privire la această ”decizie unilaterală” a guvernului britanic, în ”contradicție flagrantă cu abordarea constructivă care a predominat până acum”.

Decizia britanică constituie ”o încălcare” a dispozițiilor protocolului nord-irlandez încheiate în cadrul acordului Brexit dintre UE și Marea Britanie, precum și a ”obligației de bună credință” prevăzută de acest acord. Pentru Bruxelles, această decizie ”subminează” atât activitatea comisiei mixte responsabile de monitorizarea punerii în aplicare a tratatului de divorț între UE și fostul stat membru – care a părăsit definitiv blocul european la 1 ianuarie 2021 -, cât și “încrederea reciprocă” necesară pentru soluții de cooperare.

Controale în Irlanda de Nord. Este vorba despre o ”măsură temporară” menită să evite perturbări majore
În fine, UE regretă o decizie unilaterală luată fără ca Maros Sefcovic, copreședintele (european) al comitetului mixt, să fi fost informat.

Guvernul britanic a decis, miercuri, să prelungească perioada de grație a controalelor controversate asupra produselor agroalimentare între Marea Britanie și Irlanda de Nord până la 1 octombrie, programată pentru a le permite companiilor să se adapteze la noile aranjamente post-Brexit.

Este vorba despre o ”măsură temporară” menită să evite perturbări majore ”în cadrul unei implementări pragmatice și proporționale a protocolului din Irlanda de Nord”, subliniată într-o declarație scrisă adresată Parlamentului ministrului pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis. Discuțiile pe această temă continuă cu Uniunea Europeană, a asigurat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri