Principalul opozant al Kremlinlui, Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a apărut pentru prima dată în fața instanței, după ce a ieșit din greva foamei. El și-a exprimat din nou opoziția față de președintele rus Vladimir Puțin, relatează CNN.

Navalnîi, care în transmisiunea video a apărut vizibil slăbit şi cu capul ras, a intrat în greva foamei la sfârșitul lunii trecute, în semn de protest față de condiţiile de detenţie, întrucât conducerea penitenciarului îi refuzase accesul la asistenţă medicală adecvată. A renunțat la acest protest săptămâna trecută, după ce a primit îngrijiri medicale.

În transmisiunea video de joi, el a vorbit cu soția lui, Iulia Navalnîia, care era prezentă fizic în instanță, și i-a dat detalii despre greutatea sa. El a spus că i s-a permis să facă o baie pentru a arăta „decent” la audiere.

„M-am uitat la mine. Sunt doar un schelet groaznic. Ultima dată când am avut 72 de kilograme eram probabil în clasa a șaptea”, a spus el.

Avocatul său a precizat că Navalnîi cântărea 94 de kilograme în ianuarie, când s-a întors la Moscova din Germania.

Liderul opoziției ruse a adăugat că a mâncat „patru linguri de terci ieri, azi cinci”. „Mâine voi mânca șase”, a mai spus Navalnîi.

În declarația sa în fața instanței, Navalnîi a lansat o tiradă împotriva lui Putin, făcând aluzie la povestea pentru copii „Hainele noi ale împăratului”.

„Aș vrea să spun că împăratul vostru este gol și că nu doar un băiețel spune asta, sunt acum milioane de oameni. Este destul de evident. Douăzeci de ani de conducere incompetentă au adus aici: îi cade coroana de pe urechi”, a spus Navalnîi despre Putin, referindu-se și la protestele anti-guvernamentale masive din Rusia.

„Împăratul vostru gol vrea să conducă până la capăt, nu îi pasă de țară, s-a agățat de putere și vrea să conducă la nesfârșit”, a spus el.

De asemenea, Navalnîi și-a îndreptat mânia și către procurori.

„Sunteți cu toții trădători. Voi și împăratul gol aveți un plan pentru a pune mâna pe Rusia, iar rușii ar trebui transformați în sclavi. Bogăția lor va fi luată de la ei, vor fi privați de orice perspectivă, voi ați implementat acest plan”, a acuzat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.