Caută
Close this search box.

Consilierii PNL si PSD nu au votat bugetul Sectorului 1

clotilde armand

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a convocat o ședință de Consiliu Local, pentru aprobarea bugetului unității administrative pe anul 2021.

Consilierii PNL, cu care este în coaliție, și PSD nu au votat însă ordinea de zi a ședinței, astfel că nici unul dintre proiecte nu a mai fost supus la vot.

Consilierii PNL au motivat în discuțiile purtate înaintea votării ordinii de zi că Primăria nu a organizat o dezbatere publică și au invocat încălcări ale legii.

Clotilde Armand a declarat că bugetul a stat în dezbatere publică trei săptămâni, și a cerut consilierilor PNL să dea un termen clar, cât au nevoie ca să studieze și să amendeze bugetul fiindcă nu poate face plăți pentru investiții.

Consilierii PSD au cerut mai mulți bani pentru spitale, la ședință participând și managerii spitalelor Grigore Alexandrescu și Oftalmologie care au cerut fonduri. Primarul Clotilde Armand a declarat că s-au dat bani, mai mulți ca anul trecut, deși bugetul este unul mai mic, circa 8 milioane lei.

”Primăria este deschisă, rugămintea este să ne grăbim, suntem în aprilie, nu am putut să plătim nicio investiție, sunt investițiile în școli care trebuie plătite. După două săptămâni de dezbateri am mai lăsat o săptămână.

Oamenii ce vor este să votăm. Cât vreți să mai dezbatem. (…) Va propun să lăsați campania electorală la o parte și să anunțați de cât timp aveți nevoie să studiați și să amendați bugetul”, a declarat primarul Clotilde Armand în timpul ședinței de Consiliu Local.

Votul pe ordinea de zi a fost următorul: 1 vot împotrivă, 13 abțineri și 12 voturi pentru.

Înainte de ședința de Consiliu Local PNL a transmis că va vota bugetul cu o condiție fermă: legalitate deplină.

”În acest moment, aprobarea unui buget făcut pe repede înainte, fără consultări publice și construit pe baza unei organigrame suspendate ar genera un blocaj generalizat la nivelul administrației locale a sectorului 1, după ce Tribunalul București a decis recent suspendarea reorganizării din decembrie 2020. (…)

Situația actuală din Primăria Sectorului 1 a rezultat în urma deciziei executorii a Tribunalului Bucureşti din 30 martie 2021, prin care se suspendă HCL nr. 291/2020, care vizează reorganizarea unor structuri din subordinea Consiliului Local al Sectorului 1, conform propunerii primarului Clotilde Armand.

Este vorba, între altele, despre desființarea Administrației Piețelor, Administraţiei Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi a Unităţilor Sanitare Publice şi a Centrului Cultural. Prin decizia instanței, se revine, în fapt, la starea anterioară reorganizării. (…)

PNL Sector 1 a solicitat puncte de vedere oficiale de la prefectură și Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP), pentru a lămuri situația incertă în care primăria Sectorului 1 se află astăzi.

Aprobarea unui proiect de buget bazat pe un act suspendat în instanță ar crea și mai mult haos, riscul de a fi contestat și consecințele aferente fiind incomensurabile. În condițiile în care suntem încă în termenul permis de legea finanțelor publice, solicităm public urgentarea răspunsurilor de la aceste două instituții cărora ne-am adresat pentru clarificarea situației”, se arată în comunicatul transmis de PNL Sector 1.

Până la clarificarea situației juridice, PNL cere primarului Clotilde Armand să mai organizeze dezbateri publice pe buget.

”În plus, pentru că termenul legal pentru aprobarea bugetului este 22 aprilie și răspunsurile de la prefectură și ANFP sunt esențiale, PNL îi propune primarului sectorului 1 să folosească aceste zile pentru a organiza dezbateri publice reale pe tema bugetului.

Bugetarea participativă nu este doar un moft sau o practică în primăriile eficiente, ci a fost reglementată chiar la nivelul sectorului 1 prin Hotărârea Consiliului Local nr. 267 din 28.08.2019, privind aprobarea unor măsuri pentru implementarea procesului de bugetare participativă la nivelul Sectorului 1 al Municipiului București.

Îi solicităm public primarului Clotilde Armand informarea cetățenilor privind cauzele pentru care actualul proiect de buget nu include nicio componentă participativă, încălcând astfel legea.

De asemenea, solicităm de urgență dezbateri publice pe seama proiectului de buget local, inclusiv dezbateri online care să implice cât mai mulți cetățeni ai comunității noastre”, a mai transmis PNL Sector 1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri