Caută
Close this search box.

La Spitalul ”Sf. Spiridon din Iași”, se moare de Covid, la uşa ATI

Spitalul ”Sf.Spiridon din Iași”

UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” este sufocată de pacienţi infectaţi. Ieri, s-au folosit containerele, care aveau rol de sală de aşteptare.

Situaţie fără precedent, la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sfântul Spiridon”. Numărul pacienţilor COVID creşte de la o zi la alta. Cazurile sunt severe spre grave şi necesită un loc la ATI, care însă nu există, spune Ziarul de Iaşi.

De regulă, în ultimele săptămâni, un loc se eliberează după ce cearşaful a fost tras peste chipul stins al pacientului. Ieri, la ora raportării de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP), erau două paturi libere la ATI COVID, şi tot ieri au fost înregistrate două decese. Paturile eliberate au fost ocupate imediat.

„Am folosit azi noapte (ieri – n.r.) «containerele» pentru patru pacienţi. Le folosim în continuare. Acum (ieri – n.r.) sunt 16 pozitivi şi şapte suspecţi”, a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD. Containerele de la Spitalul „Sf. Spiridon” au fost instalate la începutul toamnei trecute şi erau ca sală de aşteptare a rezultatelor la RT-PCR pentru suspecţii de COVID.

Ieri-dimineaţă, la UPU a Spitalului „Sfântul Spiridon” erau 20 de pacienţi pozitiv COVID pe cele 20 de paturi. Dacă, cu o zi înainte, din 10 prezentanţi în urgenţă şi confirmaţi, patru erau de ATI şi alţi patru de oxigen în cantintitate mare, în 24 de ore, situaţia s-a schimbat.

„Am ajuns în dimineaţa aceasta (ieri – n.r.) la 20 de pacienţi care au necesar de internare, zece dintre ei sunt de Terapie Intensivă, fie ventilaţi non-invaziv fie intubaţi respectiv doi dintre ei, fie cu necesar mare de oxigen, de peste 15 litri, ceea ce înseamnă că în următoarele ore este posibil să aibă şi ei nevoie de ventilator.

10 au necesar mai mic de oxigen. Situaţia din această dimineaţă (ieri – n.r.) ne permite să transferăm deocamdată doi dintre cei de Terapie Intensivă şi doi dintre cei care nu au nevoie de ATI. Rămâne un număr mare de pacienţi care sunt trataţi în UPU, unii dintre ei, trataţi la fel ca în ATI, ceea ce înseamnă tratament antiviral, tratament de suport, ventilaţie şi tot ceea ce înseamnă îngrijirea lor. Spun asta pentru că pacienţii care sunt conştienţi au nevoie de alimentaţie, au nevoie de apă, au nevoie de o vorbă bună, şi asta e un lucru foarte important”, a declarat prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD.

Toate unităţile de primire urgenţă sunt la limită. Medicii speră la un miracol. “Aşteptăm punerea în funcţiune a unităţii mobile de Terapie Intensivă şi în felul acesta sperăm ca în următoarele zile să poată fi preluaţi o parte dintre aceşti pacienţi de ATI. Formele care vin sunt extrem de severe.

Pacienţii au între 48 şi 92 de ani. Sunt pacienţi diagnosticaţi de mai multe zile. Au avut iniţial o evoluţie favorabilă la domiciliu şi apoi starea lor s-a agravat. Duminică seara, mulţi dintre ei au sunat la 112 şi au ajuns în urgenţă.

O parte dintre cei internaţi în spitale, în secţii obişnuite COVID se degradează din punct de vedere respirator. Afectarea lor pe computerul tomograf este de 60-70-80%, ceea ce este foarte grav şi cu un prognostic rezervat.

Situaţia este la un vârf îngrijorător, sperăm să mergem în platou. Aceasta este speranţa noastră pentru aceste zile de aprilie”, a adăugat medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri