Caută
Close this search box.

Au început să moară. Vitold Aşurak, opozant al lui Lukaşenko, a decedat subit în închisoare

Vitold Aşurak

Activistul politic belarus Vitold Aşurak, condamnat în ianuarie la cinci ani de închisoare, pentru participarea la protestele anti-guvernamentale, a decedat în penitenciar.

Circumstanţele precise ale morţii sale nu au fost imediat clare. Site-ul de ştiri Onliner şi alte publicaţii au declarat că a suferit un atac de cord, într-o închisoare din estul Belarusului, conform ziarului Adevărul.

Aşurak avea 50 de ani, a fost membru al partidului de opoziţie Frontul Popular Belarus şi coordonator al mişcării „Pentru libertate”. La un procesul în care a fost condamnat, care s-a desfpşurat în spatele uşilor închise, în luna ianuarie, a fost găsit vinovat de încălcări grave ale ordinii publice şi violenţă împotriva Poliţiei.

Intr-o reacţie la informaţiile legate de moartea activistului, lidera opozitiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, a condamnat autorităţile pentru moartea lui Aşurak.

„Oamenii nu suferă doar, oamenii mor din cauza regimului din Belarus”, a scris ea, într-o postare pentru Twitter. Zeci de mii de bieloruşi au protestat luni de zile, anul trecut, împotriva rezultatului alegerilor prezidenţiale din august 2020, în urma căruia Aleksandr Lukaşenko a fost declarat învingător, pentru un al şaselea mandat.

Statele Unite şi Uniunea Europeană nu au recunoscut rezultatul scutinului. Opoziţia şi Ţihanovskaia au cerut noi alegeri, care să se desfăşoare cu respectarea standardelor internaţionale.

Uniunea Europeană şi Statele Unite l-au pus pe Lukaşenka şi alti zeci de oficiali şi oameni de afaceri pe lista sancţiunilor, îngheţându-le activele şi impunînd interdicţii de viză. Ca răspuns la moartea lui Aşurak, purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene, Peter Stano, a declarat că blocul „cere eliberarea imediată” a tuturor prizonierilor politici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri