Caută
Close this search box.

Danezii au fost implicaţi în spionarea de americani a mai multor lideri europeni

Serviciul de informații militare din Danemarca a fost implicat în spionarea de către americani a mai multor lideri europeni, inclusiv a cancelarului german Angela Merkel.

Petrecute în urmă cu aproape zece ani, evenimentele sunt scoase acum la suprafață de o scurgere de informații simultană către mai multe publicații europene.

Dezvăluirea că SUA își spionase aliații europeni s-a profilat încă din 2013, dar abia acum jurnaliștii au obținut acces la rapoarte care detaliază faptul că NSA a beneficiat de sprijinul Serviciului danez de informații militare (FE).

Guvernul danez de la vremea respectivă a știut despre această implicare, iar acest lucru poate avea consecințe grave asupra relațiilor din interiorul UE. De altfel, anul trecut întreaga conducere a serviciului militar de informații din Danemarca a fost forțată să demisioneze.

Potrivit Deutsche Welle, un raportul secret, realizat în urma unei investigații declanșate după dezvăluirile lui Edward Snowden, a arătată că danezii au cooperat cu NSA în spionarea unor politicieni de frunte din Suedia, Norvegia, Olanda, Franța, precum și din Germania.

De asemenea, cele două servicii secrete au desfășurat acțiuni comune de strângere de informații chiar din ministerele daneze de externe și de finanțe, dar și din interiorul guvernului american.

Dezvăluirile au fost transmise, sub protecția anonimatului, mai multor publicații din Danemarca, Suedia și Norvegia, precum și ziarului francez Le Monde, ziarului german Süddeutsche Zeitung și radiodifuzorilor germani NDR și WDR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri