Caută
Close this search box.

Fostul preot Cristian Pomohaci scapă de închisoare pentru evaziune, pe ce a semnat Iohannis

cristian pomohaci

Fostul preot Cristian Pomohaci, condamnat definitiv anul trecut într-un dosar de evaziune fiscală, a cerut instanței aplicarea legii mai favorabile, cerând ca pedeapsa închisorii să fie înlocuită cu amenda, a declarat pentru G4Media.ro avocatul George Dura.

Un prim verdict ar urma să fie pronunțat peste două săptămâni.

Avocatul a explicat că a introdus acțiunea la Tribunalul Mureș, la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 1 aprilie legea inițiată de PSD, care îi scapă pe evazioniști de închisoare, dacă achită integral prejudiciul.

Avocatul susține că fostul preot a achitat integral prejudiciul de 28 de mii de euro calculat de procurori încă de acum trei ani. Apărătorul fostului preot a mai precizat că, deși Cristian Pomohaci a fost condamnat definitiv anul trecut, legea promulgată de Klaus Iohannis, care-i scapă pe evazioniști de închisoare decă plătesc prejudiciul, se aplică și clientului său. Codul Penal prevede la articolul 6 ”aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei”.

Altfel spus, legea inițiată de PSD și promulgată de președintele Iohannis, deși o putea întoarce la Parlament, produce efecte mult mai extinse, nu doar în cazul anchetelor și proceselor în curs, ci și în unele cauze rămase definitive. În aceste cauze, pedeapsa închisorii poate fi înlocuită cu amenda.

Potrivit articolului 6 din Codul Penal, ”Dacă legea nouă prevede în locul pedepsei închisorii numai amenda, pedeapsa aplicată se înlocuiește cu amenda, fără a se putea depăși maximul special prevăzut în legea nouă. Ținându-se seama de partea executată din pedeapsa închisorii, se poate înlătura în totul sau în parte executarea amenzii.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri