Caută
Close this search box.

Industria hainelor preloved. Noul viitor al modei?

Într-o lume în care industria fast-fashion se joacă cu mintea noastră, încercând să ne inducă ideea de „mereu la modă”, aruncându-ne sub nas haine de calitate slabă, noi ar trebui să învățăm cum să cumpărăm deștept, la preț decent și haine de o calitate mult mai bună.

Industria textilă a fost dintotdeauna într-o continuă schimbare, aducând pe piață câte ceva nou de fiecare dată, stârnind atenția și dorința multor persoane de a deține un bun textil, nu neapărat fiindcă era o necesitate, ci mai degrabă pentru a avea mai mult sau pentru a fi în pas cu moda. Există o obsesie pentru unele persoane de a deține cât mai multe haine, cât mai mulți pantofi, cât mai multe accesorii, de a fi mereu la modă, de a avea cele mai noi și mai căutate obiecte în materie de fashion. Dar ce se întâmplă atunci când acele cât mai multe, se transformă în „nu mai am nevoie, s-a demodat”? Apare fenomenul de sustenabilitate: stabilirea unui echilibru între creșterea economică, protecția mediului și găsirea de resurse alternative, conform dicționarului.

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii erau obișnuiți să recurgă la creativitate, atunci când un obiect vestimentar se strica sau se uza, tocmai pentru că aceștia nu-și permiteau să-și achiziționeze haine noi de fiecare dată când o haină nu mai era bună pentru a fi folosită. Ce înseamna această creativitate în cazul de față? Hainele uzate primeau o altă întrebuințare. Fie erau transformate în diverse accesorii, prin desfacerea hainelor tricotate, de obicei, și se realizau eșarfe, cordeluțe, banderole, fulare pentru iarnă, fie erau transformate în alte obiecte vestimentare, prin combinarea a doua sau mai multe materiale care permiteau acest lucru, materiale fine, materiale din care se realizau rochii pentru doamne sau hăinuțe pentru copii mici.

Hainele preloved se referă la haine care au fost purtate înainte de către altă persoană, însă unii oameni se feresc să achiziționeze astfel de îmbrăcăminte. În opinia unora, magazinele de haine second hand sunt magazine pentru săraci sau șomeri. Principalele motive pentru care oamenii nu cumpără haine second hand sunt prezentate într-un scurt studiu la care au participat 1.000 de persoane, inclusiv din România. Cauzele care-i determină pe oameni să nu cumpere astfel de haine sunt pentru că aceștia consideră că nu e igienic, nu le place ideea de a purta ceva ce a mai fost purtat de altcineva înainte, crezând că este un semn al sărăciei și astfel își impun mereu ideea că își permit să-și cumpere haine noi.

Second hand nu înseamnă haine aruncate. Second hand înseamnă preloved, haine care au fost iubite, care au trezit cuiva o pasiune, care au adus cuiva o bucurie.

Când cumperi haine preloved, nu cumperi haine uzate. Cumperi povești care trebuie duse mai departe.

Slowfashion Marketplace a luat naștere din pasiunea pentru hainele de calitate. Din dorința de a schimba mentalitatea oamenilor despre haine. E important faptul că prin cumpărarea hainelor, oferim un beneficiu naturii. Fast-fashion duce la producții masive, inutile, irosire de haine, multe dintre ele sintetice și, implicit, la o poluare ireversibilă.

Pentru comunitatea Slowfashion, https://slowfashion.ro/ claritatea a venit când, după cum afirmă unul dintre membri, a înțeles cum funcționează industria fashion. Consumul uriaș de resurse pentru a produce noi și noi colecții, mâna de lucru ieftină, exploatată uneori  sunt realități cu care ei nu rezoneză.

Nicio repriză de shopping, într-un mall, unde totul este aliniat și parcă mult prea unitar, nu aduce atâta bucurie, nu trezește atâta emoție, cum o face “vânătoarea” de piese de colecție pentru Slowfashion Marketplace.

Dacă te-am convins să cumperi haine preloved, atunci te așteptăm cu drag în comunitatea noastră https://slowfashion.ro/ să îți găsești și tu ținuta care te face unică și îți exprimă personalitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri