Caută
Close this search box.

UE solicită asta. Deja patru companii aeriene ocolesc spaţiul aerian belarus

Liderii UE, reuniți în Consiliul European, solicită companiilor aeriene să evite spațiul aerian al Belarusului. În plus, companiilor aeriene ale Belarus li se va interzice să survoleze spațiul aerian al UE.

Şi guvernul britanic le-a spus tuturor companiilor aeriene din Marea Britanie să înceteze să mai zboare peste Belarus și l-a convocat pe ambasadorul țării. Marea Britanie a spus că este dificil să nu creadă că Rusia nu a fost implicată în deturnarea avionului, dar a subliniat că nu există dovezi clare deocamadată, privind implicarea Moscovei.

Mai multe companii aeriene europene au început deja să ocolească spațiul aerian al Belarus, înainte ca liderii UE să adopte sancțiuni concrete, la adresa regimului lui Lukașenko.

O companie aeriană din Letonia, AirBaltic, este prima care a anunțat că nu va mai folosi spațiul aerian al Belarusului, iar compania cipriotă Avia Solutions a spus că va face același lucru, cu zborurile spre Lituania.

Ministrul Transporturilor din Lituania, Marius Skuodis, a declarat că zborurile liniilor aeriene LOT (Polonia) și WizzAir (Ungaria) din și către aeroporturile din Lituania vor evita spațiul aerian al Belarusului, anunță Digi24.

Platforma FlightRadar24.com, care urmărește zborurile, a înregistrat deja traseul unei curse WizzAir Kiev – Tallin, care a ocolit spațiul aerian al Belarusului, chiar dacă aceasta a însemnat un ocol considerabil.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că compania aeriană olandeză KLM ar trebui să înceteze să zboare peste Belarus, relatează Reuters. Rutte a făcut comentariul pentru agenția de știri olandeză ANP, când a ajuns la Bruxelles, pentru două zile de întâlniri cu liderii europeni.

Ocolul Belarusului va produce întârzieri și va costa bani în plus. În afară de câteva țări din vecinătatea Belarusului, care au anunțat deja măsuri, nu este clar cum vor proceda celelalte, în lipsa unor directive clare.

Compania olandeză KLM a anunțat că a făcut o amaliză de risc și deocamdată nu va face nici o schimbare a rutelor sale. Președinția franceză a anunțat că a fost trimisă o cerere către Organizația Internațională a Aviației Civile (OIAC), pentru suspendarea zborurilor în spațiul aerian al Belarusului.

De asemenea, se ia în calcul și interzicerea avioanelor companiei de stat Belavia, pe aeroporturile din Europa, pe lângă alte măsuri nespecificate privind transportul terestru.

Lituania a anunțat că începând de astăzi nu va mai autoriza aterizarea sau decolarea nici unui avion care survolează spațiul aerian al Belarusului.

Eventuale sancțiuni de acest fel împotriva Belarusului vor fi discutate la summitul european, în desfăşurare. Statele Unite vor examina de asemenea posibile noi sancțiuni împotriva Belarusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri