Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM a anulat dosarul disciplinar întocmit de Inspecția Judiciară împotriva foștilor procurori DNA Ciprian Man și Cristian Ardelean, potrivit portalului CSM.

Cei doi procurori au fost implicați în scandalul înregistrărilor din sediul DNA Oradea. În înregistrări, procurorii păreau că pun la cale fabricarea unor dosare penale împotriva unor judecători de pe plan local care nu dădeau sentințe pe placul lor.

”S-a pus în practică hotărârea Curţii Europene de Justiţie, care a stabilit că numirea interimară a inspectorului şef al Inspecției judiciare prin ordonanță de urgență, în septembrie 2018, a fost una politică şi încalcă tratatul Uniunii Europene.

Prin urmare, toate actele întocmite în timpul interimatului inspectorului şef, în perioada septembrie 2018 – mai 2019, sunt nule. Dosarul nostru disciplinar a fost constituit în baza sesizării din oficiu a inspectorului şef, iar toate actele pe care le-a întocmit ulterior, repartizarea dosarului, avizarea începerii cercetării, sunt nule„, a declarat procurorul Cristi Ardelean pentru G4media.ro.

”Am scăpat doar în primă fază. Inspecția judiciară probabil va face cale de atac și vom vedea decizia instanței. Eu am fost convins dintotdeauna că acțiunea disciplinară va fi respinsă, fie anulată pe motive procedurale, fie pe fond, întrucât nu am comis nicio abatere disciplinară. La DNA Oradea nu s-au facut abuzuri”, a adăugat procurorul Ardelean.

După publicarea în presă a înregistrărilor, la începutul lui 2019, procurorii Man și Ardelean au fost revocați din DNA. Apoi, ei au fost anchetați disciplinar de Inspecția Judiciară condusă de judecătorul Lucian Netejoru, numit prin ordonanță de urgență de Guvernul PSD, dar și penal de către procuroarea Secției Speciale, Adina Florea.

Dosarul Adinei Florea împotriva lor este în continuare deschis, iar cei doi foști procurori DNA au calitate de suspect pentru presupuse abuzuri.

În înregistrările date publicității de unul dintre avocații inculpaților trimiși în judecată de cei doi procurori, se pot auzi cum procurorii discutau să le facă dosare unor judecătoare din Oradea ca sa le liniștească și ”să intre frica în ele”. Nu s-a dovedit niciodată însă că înregistrările sunt autentice, potrivit G4Media.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.