Caută
Close this search box.

Netanyahu, premierul-magician al Israelului

Benjamin Netanyahu poate fi considerat un adevărat lord al Israelului, un politician care a dominat scena politică a lumii.

Un jucător de calibru, politician născut nu făcut, iată cum pleacă de la putere un lider fabulos.

Cel mai longeviv prim-ministru al Israelului a marginalizat eforturile de rezolvare a conflictului palestinian, însă a forțat imposibilul și a reușit: a deschis relațiile cu patru țări arabe.

Dar să ne reamintim de unde a venit la putere Benjamin Netanyahu, tocmai din Philadelphia, vorbind o engleză impecabilă.

Educat în Statele Unite, Benjamin Netanyahu a luat cu asalt politica israeliană în anii 1990. A vorbit tranșant despre amenințările reprezentate de terorismul islamic și de un Iran nuclear. A reformat efectiv poltica externă a Israelului, iar cetățenii au înțeles repede că nu semăna cu niciun politician pe care țara îl mai văzuse vreodată.

În scurt timp, el avea să câștige funcția de prim-ministru, să o piardă, apoi să o câștige din nou un deceniu mai târziu, devenind liderul cu cea mai îndelungată perioadă de mandat al Israelului și inspirând o asemenea admirație încât susținătorii îl asemănau cu regele biblic David.

Agilitatea sa politică l-a scos din atâtea situații dificile încât chiar și detractorii săi l-au numit magician.

Benjamin Netanyahu a prezidat o redresare economică extraordinară, a ținut țara, aflată mereu în situații dificile, departe de războaie majore și a menținut numărul victimelor la minime istorice. S-a certat cu președinții americani democrați, apoi a valorificat o simbioză cu administrația Trump pentru a cimenta câștiguri istorice, inclusiv deschiderea unei ambasade americane la Ierusalim.

A compartimentat conflictul palestinian, refuzând discuțiile de pace interminabile care i-au blocat pe predecesorii săi. Tododată, a extins unilateral prezența evreiască în Cisiordania ocupată și i-a tratat pe palestinieni în mare parte ca pe o amenințare la adresa securității.

Incomod, dar echilibrat, a stăpânit pacea și războiul deopotrivă.

Cei care îl dau jos și îl trimit în opoziție sunt Naftali Bennett, o figură a dreptei radicale si centristul Yaïr Lapid, foști miniștri sub Netanyahu și membri ai noii coaliții guvernamentale.

A condus Israelul mai mult de un deceniu și spune acum, când a fost înlăturat de la putere, că se va întoarce.

Citește și: Joe Biden l-a felicitat pe noul premier al Israelului, Naftali Bennett

Cel mai probabil, așa se va întâmpla.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri