Benjamin Netanyahu poate fi considerat un adevărat lord al Israelului, un politician care a dominat scena politică a lumii.

Un jucător de calibru, politician născut nu făcut, iată cum pleacă de la putere un lider fabulos.

Cel mai longeviv prim-ministru al Israelului a marginalizat eforturile de rezolvare a conflictului palestinian, însă a forțat imposibilul și a reușit: a deschis relațiile cu patru țări arabe.

Dar să ne reamintim de unde a venit la putere Benjamin Netanyahu, tocmai din Philadelphia, vorbind o engleză impecabilă.

Educat în Statele Unite, Benjamin Netanyahu a luat cu asalt politica israeliană în anii 1990. A vorbit tranșant despre amenințările reprezentate de terorismul islamic și de un Iran nuclear. A reformat efectiv poltica externă a Israelului, iar cetățenii au înțeles repede că nu semăna cu niciun politician pe care țara îl mai văzuse vreodată.

În scurt timp, el avea să câștige funcția de prim-ministru, să o piardă, apoi să o câștige din nou un deceniu mai târziu, devenind liderul cu cea mai îndelungată perioadă de mandat al Israelului și inspirând o asemenea admirație încât susținătorii îl asemănau cu regele biblic David.

Agilitatea sa politică l-a scos din atâtea situații dificile încât chiar și detractorii săi l-au numit magician.

Benjamin Netanyahu a prezidat o redresare economică extraordinară, a ținut țara, aflată mereu în situații dificile, departe de războaie majore și a menținut numărul victimelor la minime istorice. S-a certat cu președinții americani democrați, apoi a valorificat o simbioză cu administrația Trump pentru a cimenta câștiguri istorice, inclusiv deschiderea unei ambasade americane la Ierusalim.

A compartimentat conflictul palestinian, refuzând discuțiile de pace interminabile care i-au blocat pe predecesorii săi. Tododată, a extins unilateral prezența evreiască în Cisiordania ocupată și i-a tratat pe palestinieni în mare parte ca pe o amenințare la adresa securității.

Incomod, dar echilibrat, a stăpânit pacea și războiul deopotrivă.

Cei care îl dau jos și îl trimit în opoziție sunt Naftali Bennett, o figură a dreptei radicale si centristul Yaïr Lapid, foști miniștri sub Netanyahu și membri ai noii coaliții guvernamentale.

A condus Israelul mai mult de un deceniu și spune acum, când a fost înlăturat de la putere, că se va întoarce.

Citește și: Joe Biden l-a felicitat pe noul premier al Israelului, Naftali Bennett

Cel mai probabil, așa se va întâmpla.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.