Caută
Close this search box.

Expozitia „Horaţiu – grafică, desen, pictură”, la MNLR, pe Calea Griviței: La mulți ani, Horațiu Mălăele

Expozitia „Horaţiu – grafică, desen, pictură” reuneşte peste 200 de lucrări realizate de Horaţiu Mălăele, în diferite tehnici și poate fi vizitată la Muzeul Naţional al Literaturii Române, Sălile „Petru Creţia” şi „Al. Oprea”, „Al. Condeescu”, Calea Griviţei 64-66. 

Într-un fel, în această expoziție, Horațiu Mălăele, reface lumea după propria sa imagine.

Artistul a perfecționat abilitatea de a edita, distila și exagera detalii care i-au permis să ajungă la forme subtile, delicate. Un fel de caricatură, unde ironia reușeșeste să se contopească într-un stil inconfundabil cu profunzimea, iată propunerea artistică a lui Horațiu Mălăele.

De la portrete dintr-o singură linie, până la nuduri atent construite, de la acuarele până la pictură abstractă densă, lucrările sale ascund în esenţa lor o semantică de simboluri.

Multiple sunt formele de artă prin care autorul a ales să se exprime: caricatură, desen, pastel, proză, poezie, autoportret în cuvinte şi tuşe de creion. Tuturor li se adaugă un simţ al umorului uşor de recunoscut”, se afirmă într-un comunicat MNLR.

La numărul 7 în Decalogul lui Horaţiu Mălăele scrie astfel: „Nu-ţi explica greşelile. Învăluie-le în mister şi abstracţiune. Nu schimbă mare lucru, dar derutează”.

Desene de Horațiu Mălăele

Horaţiu Mălăele s-a născut la 1 august 1952, în Târgu Jiu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) în 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu. Reputat actor, regizor de teatru şi film, artist plastic şi scriitor, Horaţiu Mălăele este membru al Uniunii Artiştilor Plastici, Secţia Grafică. A avut peste 40 de expoziţii personale în Bucureşti, Paris, Munchen, Montevideo, Toronto, New York etc. Peste 100 de expoziţii de grup, peste 3.500 de caricaturi şi desene publicate – câteva zeci de coperte de carte, afişe teatrale etc. Este patronul Galeriei Horaţiu din Bucureşti, Str. Smârdan nr. 37. Subiectul principal al lucrărilor lui Horaţiu Mălăele sunt prietenii săi, actori, artişti plastici şi nu numai.

Expoziţia este deschisă în perioada 30 iulie – 18 septembrie 2021 şi poate fi vizitată de marţi până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00, pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698.

Citește și: Horațiu Mălăele de ziua lui despre Toamna Moromeților

”Autoportret” – desen de Horatiu Malaele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri