Caută
Close this search box.

Noi senzaţii tari pentru ÎPS Teodosie. Ar putea să rămână fără Ordinul Naţional „Steaua României”

ÎPS Teodosie

Ziariştii.com a primit la redacție un set de documente, adresat Administrației Prezidențiale, care conține în principal, o cerere, argumentată în 45 de puncte, de retragere a celei mai înalte distincții de stat românești, Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler, pe care o deține Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, scrie jurnalistul Paul Pîrvu.

Pîrvu este cel căruia i s-a adresat, în 1990, preşedintele Ion Iliescu, cu notoriul apelativ „Măi animalule!”.

Revenind, demersul este inițiat de Constantin Cumpănă, vechi și cunoscut ziarist constănțean, încă în activitate, autor al unor volume de istorie a tragediilor navale în care au fost implicate nave românești sau petrecute în apele noastre teritoriale, ca și al unei ample lucrări despre un celebru personaj al istoriei Deltei Dunării (vestitul Terente).

Conform comunicatului semnat de inițiator, la data de 12 iulie 2021 a fost remisă o Cerere către Administrația Prezidențială – Cancelaria Ordinelor, pentru întrunirea Consiliului de Onoare al Ordinului Național „Steaua României”. Se solicită judecarea faptelor comise de numitul Teodosie Petrescu, călugăr și înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române (Macedon Petrescu, pe numele civil) și retragerea Ordinului Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

Inițiativa ziaristului constănțean Constantin Cumpănă este susținută de mai mulți jurnaliști din București, Constanța, Timișoara, Buzău, dar și de persoane din diferite alte domenii.

Teodosie Petrescu a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, potrivit art. 1 din Decretul nr. 977 / 29 noiembrie 200,2 privind conferirea unor decorații naționale, semnat de Ion Iliescu, președintele României la acea dată.

Cererea de retragere este în conformitate cu prevederile Legii nr. 29 / 31 martie 2000 privind sistemul național de decorații al României, Capitolul X – Retragerea decorațiilor, art. 52, lit., „bˮ, și art. 53.

Demersul nu reprezintă un atac la adresa cultului ortodox sau a instituției BOR
În preambulul argumentării se precizează foarte clar că demersul nu reprezintă, în niciun caz, un atac la adresa cultului ortodox sau a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), nici măcar o tentativă de defăimare a celui vizat.

De asemenea, în document se arată: „De la data întronării sale ca Arhiepiscop al Tomisului (8 aprilie 2001), Teodosie Petrescu (Macedon Petrescu) a comis numeroase fapte deosebit de grave, unele opozabile canoanelor BOR și Statutului pentru organizarea și funcționarea BOR, altele de natură penală, incompatibile cu demnitatea funcției sale, fapte dezonorante și intolerabile, care aduc grave prejudicii imaginii și credibilității ortodoxiei, în general, Bisericii Ortodoxe Române în special și, în cazul de față, însăși instituției Ordinului Național Steaua României”.

Se mai menționează că faptele grave de care este acuzat ÎPS Teodosie Petrescu în acest document „NU trebuie analizate și considerate ca fiind exclusiv probleme interne ale instituției, ci cauzatoare de prejudicii grave ale imaginii tuturor credincioșilor, în general, și membrilor din sistemul național de decorații al României, în special”.

Inițiatorul afirmă că faptele grave arătate în anexa la cerere nu sunt inventate sau exagerate, ci sunt întocmai cu cele comise de acest înalt ierarh din Sfântul Sinod al BOR, „păstor al unei turme de peste 685.000 de credincioși ortodocși din Arhiepiscopia Tomisului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri