În cazul unui contremur major, peste 2000 de clădiri din Capitală s-ar putea prăbuși. 400 de strazi ar putea fi blocate de rămășițele din imobile și peste 200 de hectare ar putea fi acoperite de dărâmături.

Așa ar putea arăta orașul după un seism de mare intensitate. O arată cea mai nouă platformă online lansată în Bucuresti.

Este vorba despre portalul dupacutremur.ro unde a fost centralizată o hartă cu toate zonele cu risc seismic ridicat si toate urmările care ar putea sa apară în urma unui cutremur.

Platforma care estimează distrugerile în București în caz de seism major a calculat că aproape 10% din străzile din Capitală ar fi blocate, ceea ce ar îngreuna și mai mult misiunile de salvare. Adică peste 20 de kilometri de artere.

Matei Sumbasacu, co-fondator Re Rise: Situația este periculoasă. Nu aș zice șocant de periculoasă pentru că ne-am obișnuit cu ea. Dar dacă s-ar uita cineva din exterior ar fi șocat. Este periculoasă pentru că pe lângă clădirile care or pica, o să avem un oraș blocat, un oraș cu o hartă schimbată pe care nu o să știm să îl utilizăm în primele zile.

Calculele bazate pe listele oficiale ale clădirilor cu risc seismic spun că suprafață totală a zonelor afectate este de 14 ori suprafața Parcului Cișmigiu. Peste 200 de hectare.

Cezar Vlăduț, pro-rector Univesritatea de Construcții Tehnice București: Problema nu poate fi rezolvată pe azi de mâine, dar inițiatiove de acest gen. De asemenea, la nivelul Ministerului Dezvoltării este o inițiativă de a modifica expertizarea clădirilor și de a defini o expertizare simplă, mult mai rapidă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here