Caută
Close this search box.

După atacurile sinucigașe din Kabul, bilanțul a urcat la cel puțin 90 de morți, între care 13 militari americani. ISIS-K a revendicat atacul și a postat o poză cu unul din sinucigași

Update Bilanțul victimelor în urma exploziilor de joi din Kabul s-a mărit la cel puțin 90 de morți, inclusiv 13 membri ai serviciilor militare americane, și 150 de răniți, a declarat, pentru CNN, un oficial de la Ministerul Sănătății din Afganistan.

După cum am mai anunțat, cu doar câteva zile înainte de termenul la care evacuarea Afganistanului trebuia încheiată, și după numeroase rapoarte că ar urma atacuri, inevitabilul s-a produs. Lângă aeroportul din Kabul au avut loc 2 atacuri sinucigașe.

Cu puțin timp înaintea miezului nopții de joi spre vineri, o altă explozie s-a auzit în Kabul

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor a spus că explozia a fost provocată de forțele SUA care distrug echipament, și că cetățenii nu au de ce să își facă grijji.

TOT CU PUȚIN TIMP ÎNAINTEA MIEZULUI NOPȚII, Gruparea Stat Islamic, ISIS, a revendicat atacul într-um mesaj postat pe contul de Telegram.

Gruparea a arătat că un atacator sinucigaș – pe care l-au identificat – a detonat o vestă cu explozivi în mijlocul trupelor americane și al afganilor de la aeroport, lăudându-se că au „penetrat” măsurile de securitate stabilite în afara aeroportului de „armata SUA și miliția talibană”.

Într-o declarație în care își revendică responsabilitatea, ISIS i-a acuzat pe talibani că lucrează „în parteneriat” cu armata SUA pentru a proteja și a evacua „spionii” din Afganistan.

Cine este și ce face ISIS-K

Oficialii militari americani au spus că cel mai probabil grupare ISIS-K este în spatele atacurilor.

Gruparea Stat Islamic – Khorasan a fost indicat ca sursă a amenințării chiar de președintele american Joe Biden, când a justificat necesitatea de a încheia până la sfârșitul acestei luni operațiunile de evacuare la Kabul.

ISIS-K a apărut la câteva luni după ce gruparea Stat Islamic a declarat înființarea unui califat în Irak și Siria în 2014.

Grupul își are rădăcinile în zona nord-estică a Afganistanului, în special în provinciile Kunar, Nangarhar și Nuristan.

Estimările privind forța grupării variază între 500 și câteva mii de combatanți, potrivut unui raport al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

ISIS-K a lansat în ultimii ani mai multe atacuri în Pakistan și Afganistan, vizând moschee și alte locuri de rugăciune, piețe publice și spitale.

Au murit 12 pușcași marini americani și un medic militar

13 soldați americani au fost uciși de exploziile sinucigașe, spun surse oficiale, potrivit Fox News.

12 dintre ei sunt pușcași marini, și unul este medic.

Zeci de alți militari au fost răniți. Se așteaptă că numărul victimelor din cadrul personalului militar să crească.

Cel puțin 72 de civili au murit și alți 140 sunt răniți, a spus pentru BBC un oficial din domeniul sănătății.

Talibanii spun că a fost atac terorist, într-o zonă de securitate a americanilor

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a emis o declarație după atacurile sinucigașe. A spus că acestea sunt ”atacuri teroriste”, potrivit The Telegraph.

”Gruparea a oferit americanilor informații referitoare la posibile atacuri ISIS în aeroportul din Kabul. Talibanii vor să își țină promisiunile față de comunitatea internațională, și nu vor permite ca terorițtii să folosească Afganistanul ca bază pentru operațiunile lor”.

Într-un tweet, același Mujahid a scris că atacurile au avut loc într-o zonă controlată de americani, și că era responsabilitatea SUA să asigure securitatea acolo”

Suhail Shaheen, alt purtător de cuvânt taliban a scris pe Twitter că ”noi aveam grijă de securitatea oamenilor noștri”.

Update 19:35 Martorii oculari descriu scene de grozaă de pe aeroportul din Kabul

”Trupuri, carne și oameni care erau aruncați în canalul din apropiere”, a spus Milad pentru agenția de presă AFP.

”Când oamenii au auzit explozia s-a instaurat panica. Talibanii au început să tragă în aer, ca să gonească mulțimea strânsă la porți”, a spus un al doilea martor.

”Am văzut un bărbat fugind, cu un copil rănit în brațe”

În tot haosul, un martor a spus că și-a pierdut actele cu care spera să prindă un loc în avion, împreună cu soția și copiii lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri