Discuțiile despre înlocuirea rubricii „sex” cu „gen” pe noua carte de identitate arată paranoia din societatea românească și faptul că liderii pe care îi avem sunt mai degrabă orientați spre valorile secolului XIX, a declarat la Digi24 sociologul Gelu Duminică.

Potrivit sociologului, bătălia se dă între conservatorism și modernitate și arată inconsecvența în opinii a unor lideri politici:

„Aceiași oameni care susțin că să avem sex în loc de gen se dădeau de ceasul morții când vorbeam de educație sexuală. Societatea românească e destul de conservatoare din multe puncte de vedere. Bătălia e mult mai simplă, legislația care reglementează aceste aspecte vorbește de genul feminin și de genul masculin.

Acum ceva vreme, România a lansat în dezbatere publică o strategie privind educația parentală, iar una dintre ideile propuse era ca, copilul să fie învățat privind diversitatea de gen. Toată gașca pe care o vedem acum a atacat documentul și ministerul a retras din dezbatere acea lege.

Nu suntem pregătiți pentru asta și liderii pe care îi avem sunt mai degrabă orientați către valorile de secol XIX. Mă surprinde lejeritatea cu care schimbă argumentația. Că ne place sau nu, acum în legislația românească sunt recunoscute două genuri – masculin și feminin. Ne opărim când vedem cuvântul ăsta din trei litere, dar e doar un cuvânt banal pe care trebuie să îl tratăm ca pe oricare altul”.

MAI a făcut miercuri precizări despre cartea de identitate electronică, iar directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, Cătălin-Aurel Giulescu, afirma că „orice opţiune este posibilă”.

Cartea de identitate electronică a fost lansată, luni, la Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect pilot. Dar un aspect controversat, tot mai discutat săptămâna aceasta, este înlocuirea rubricii „sex” cu „gen” pe noua carte de identitate.

Întrebat dacă este posibilă revenirea la termenul „sex”, Cătălin-Aurel Giulescu a răspuns: „Orice opţiune este posibilă, vom analiza cu foarte mare atenţie şi vom trage nişte concluzii, este foarte posibil ca menţiunea respectivă să fie sex. Nu este niciun fel de problemă în acest sens. Regulamentul UE aminteşte în preambul la punctul 24 de sex, la punctul 27 de gen. Totodată, în partea dispozitivă o să vedeţi că utilizează expresia gen”.

Partidul AUR și Pavel Popescu, președintele PNL Sector 4, au protestat față de modelul noilor cărți de identitate electronice.

Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), sunt puse mai multe întrebări despre noua carte electronică de identitate.

„Întrebări legitime cu privire la noile buletine:

– De ce nu apare tricolorul?

– De ce a fost înlocuit SEX cu GEN?

– De ce nu a existat o dezbatere publică înainte de a începe emiterea noilor buletine?

– Este acesta încă un pas înainte spre ștergerea identității naționale și reeducarea populației?”, scriu reprezentanții AUR.

Ulterior, Pavel Popescu, unul dintre susținătorii lui Florin Cîțu în competiția internă din partid, s-a arătat nemulțumit că pe noile cărți de identitate este trecut „gen” în loc de „sex”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here