Caută
Close this search box.

Invazie de meduze pe litoral: Turiștii, sfătuiți să nu le atingă

meduze

Mii de meduze de mari dimensiuni au ajuns pe plajele de la Marea Neagră, spre dezamăgirea pescarilor, care le prind în plase.

Specialiștii îi sfătuiesc pe turiști să nu atingă meduzele, pentru că au o substanță toxică care provoacă arsuri și umflături la nivelul pielii, potrivit TVR.

Unele meduze au diametrul de 30 de cm și o greutate ce depășește jumătate de kilogram. Chiar dacă atrag atenția turiștilor, aceștia nu ar trebui să le atingă, pentru că pot provoca disconfort și, în unele cazuri, chiar alergii.

Exemplarele din specia Rhizostoma pulmo au formă de clopot și sunt cele mai mari meduze din Marea Neagră. De obicei, acestea ajung toamna, în număr foarte mare, pe plajele românești, din cauza curenților puternici care le împing spre uscat.

Atunci când apa este curată, se multiplică alge, microbionți, pe care meduzele le consumă. Este un indicator de ape curate.

În ultimele zile, cele mai multe meduze au apărut pe plajele din Năvodari, iar turiștii sunt nemulțumiți de disconfortul pe care acestea îl creează.

În alte mări, diametrul meduzelor din această specie poate ajunge chiar la un metru”, a declarat Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri