Caută
Close this search box.

Conservatorul Peter Marki-Zay a fost desemnat candidatul opoziţiei unite, în alegerile parlamentare din aprilie 2022

Peter Marki-Zay

Outsiderul Peter Marki-Zay, un conservator în vârstă de 49 de ani, a obţinut o victorie detaşată în alegerile primare ale opoziţiei din Ungaria şi urmează să-l înfrunte pe premierul naţionalist Viktor Orban în alegerile legislative prevăzute în aprilie 2022, relatează AFP.

Peter Marki-Zay, un catolic practicant şi tatăl al şapte copii, a obţinut aproximativ 58% din voturile exprimate, potrivit Comisiei Electorale a alegerilor primare.

”Vrem o Ungarie nouă, mai curată, mai cinsttă, nu doar să-l înlocuim pe Orban”, a declarat el în discursul victoriei, referindu-se la premierul suveranist, care se află la putere din 2010.

El a adus un elogiu procesului fără precedent al alegerilor primare, care a permis selectarea unor candidaţi din întreaga ţară, ”capabili să se debaraseze de cel mai corupt sistem din istoria milenară a Ungariei”, în alegerile legislative prevăzute în aprilie.

Rivala sa, avocata proeuropeană Klara Dobrev (centru-stânga), a obţinut 42% din voturile exprimate. ”Îl susţin încă de-acum pe Marki-Zay”, a declarat ea, recunoscându-şi rapid înfrângerea.

Scrutinul a desemnat atât candidatul opoziţiei la postul de premier, cât şi candidaţii la postul de deputat în circumscripţii. În primul tur, cinci candidaţi au intrat în cursă, iar Peter Marki-Zay a obţinut 20% din voturile exprimate.

Peter Marki-Zay nu are un partid în spatele său şi a făcut o campanie discretă, în care a cheltuit doar 10.000 de euro, din buzunar, şi a fost susţinut de numeroşi voluntari.

El s-a prezentat ca un candidat anti-elită şi anti-corupţie. Un fost elector Fidesz, partidul lui Viktor Orban, el a obţinut o victorie cu votul tinerilor.

Un fost director de marketing, el a ieşit din lumea afacerilor în urmă cu trei ani şi a devenit primarul independent al unui orăşel care era un bastion al Fidesz. El a fost reales la conducerea localităţii atât de alegători de stânga, cât şi de dreapta.

Peter Marki-Zay, spre deosebire de Viktor Orban, este profund european şi se declară liberal. El a trăit cinci ani în Statele Unte şi Canada şi susţine că nu se mai recunoaşte în politica liderul Fidesz, pe care-l acuză de corupţie şi autoritarism.

Toate aceste puncte pot complica alegerile în cazul lui Orban. Partidului aflat la putere în Ungaria îi este dificil să atace un politican de dreapta, independent şi integru.

În cazul în care opoziţia rămâne unită în viitoarele alegeri legislative, Peter Marki-Zay ar putea obţine votul indecişilor şi cel al unor alegători Fidesz şi să răstoarne actualul Guvern.

Victoria lui Peter Marki-Zay este ”un coşmar pentru Viktor Orban”, declară AFP analistul Robert Laszlo.

”Spre deosebire Klara Dobrev, el nu poate fi luat în derâdere cu uşurinţă, de către Viktor Orban, ca fiind marioneta lui Ferenc Gyurcsany. El era învingătorul primarelor cel mai puţin dorit de către Fidesz şi pare în măsură să atragă noi alegători indecişi”,apreciază el.

Candodatul conservator s-a clasat al treilea în primul tur al alegerilor primare, însă a beneficiat de pe urma retragerii din cursă a primarului liberal şi ecologist al Budapestei, Gergely Karacsony (27%), care a apreciat că opoziţia are mai multe şanse să obţină o victorie în alegerile legislative împotriva lui Viktor Orban, în cazul în care Klara Dobrev nu conduce coaliţia.

Klara Dobrev s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor primare, la sfârşitul lui septembrie, cu 35% din voturile exprimate.

Klara Dobrev avea ca atu experienţa sa în Parlamentul European (PE) – al cărei vicepreşedinte este, însă faptul că ea este soţia fostului premier, Ferenc Gyurcsany, constituia un handicap pentru ea, potrivit sondajelor.

Ferenc Gyurcsany rămâne foarte nepopular, în urma publicării unor înregistrări, în care recunoaşte că a minţit despre situaţia economiei Ungariei, un stat membru UE care a evitat în ultimul moment falimentul, în anul 2008. Organizatorii alegerilor primare au catalogat scrutinul drept un succes incredibil.

Acest scrutin a mobilizat peste 800.000 de alegători, în cele două tururi, reprezentând aproape 10% din corpul electoral al Ungariei, o ţară cu 9,8 milioane de locuitori.

”Asta înseamnă multă lume”, a declarat AFP, la numărarea buletinelor, Marta V. Naszalyi, primarul ecologist al primului arondisment al Budapestei. ”Acest lucru dă o legitimitate. Opoziţia va avea o şansă să schimbe Guvernul”, consideră ea.

După ani de certuri şi o serie de înfrângeri, este pentru prima oară când opoziţia ungară decide să facă front comun, un mariaj interesat, motivat de alegerile municipale promiţătoare din 2019 şi de sondaje favorabile.

Formaţiunile din opoziţie prezente în Parlament, liberale, ecologiste şi social-democrate, au semnat o declaraţie comună, în care-l acuză pe Viktor Orban de faptul că a modificat legea electorală în avantajul său – cu scopul de a împiedica alternanţa la putere – şi prin care s-au angajat la un program de guvernământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri