Caută
Close this search box.

Pe Putin l-a enervat o moderatoare

putin

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat iritarea faţă de o moderatoare a canalului CNBC spunând pe un ton condescendent că e „frumoasă”, dar îi răstălmăceşte cuvintele. Jurnalista îi punea întrebări despre majorarea livrării de gaze în Europa.

Interviul a avut loc live în cadrul Săptămânii dedicate Energiei de la Moscova. Preşedintele rus a insistat asupra faptului că Rusia este un partener de încredere, iar presupunerile de la baza întrebărilor jurnalistei cum că Rusia ar folosi problema gazelor ca pe o armă politică „sunt complet absurde”.

„O femeie frumoasă, drăguţă, dar eu îi spun un lucru şi ea afirmă imediat contrariul, ca şi cum nu m-ar fi auzit”, a remarcat Putin despre moderatoarea CNBC Hadley Gamble în faţa audienţei. „O sa repet ce am spus”, a continuat el, la care Gamble a replicat că a auzit bine, dar că „a durat destul” până când Rusia să se decidă să mărească cantitatea de gaze către Europa.

„Ascultă, tocmai ai afirmat: ‘Nu livrezi gaze către Europa prin conducte’. Ai înţeles greşit. Sporim livrările în Europa. Gazprom majorează cantitatea cu 10%. Rusia a crescut livrările cu 15%. Le mărim, nu le scădem. Cuvintele mele sunt atât de greu de înţeles?”, s-a arătat iritat Putin.

Hadley Gamble moderează emisiunea „Capital Connection” din Abu Dhabi, unde invită lideri ai lumii. Potrivit profilului ei publicat online, prezintă pentru reţeaua de televiziune CNBC Forumul Economic Mondial de la Davos şi este prima jurnalistă occidentală care i-a intervievat pe oficiali de rang înalt saudiţi după moartea jurnalistului WP Jamal Khashoggi, în 2018.

„Hadley este şi o avocată dedicată a femeilor la locul de muncă şi avansarea lor, în lumea arabă”, se mai arată în descrierea ei. Absolventă a University of Florida (Miami), s-a născut în Knoxville, Tennessee.

După interviu, Hadley a comentat pe Instagram: „Domnule preşedinte, de ce vă temeţi?”. De asemenea, a ridiculizat reacţia presei ruse, după ce cotidanul Kommersant i-a publicat fotografia pe prima pagină.

”Dacă ei cer să creştem mai mult livrările de gaze, suntem gata să le creştem. Le vom creşte cu cât cer partenerii noştri. Nu există niciun refuz, niciunul”, a precizat Putin la o conferinţă pe teme energetice desfăşurată la Moscova, el calificând drept un ”nonsens total” acuzaţia că Moscova ar folosi energia ca armă politică.

Cu câteva ore înainte însă, purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a spus că Gazprom furnizează în prezent Europei gaze la nivelurile maxime prevăzute în contractele existente şi orice creştere a acestora va trebui negociată cu compania rusă.

La rândul său, ministrul rus adjunct al energiei, Pavel Sorokin, a declarat că Rusia nu şi-a schimbat planul de alimentare a depozitelor sale cu gaze până la 1 noiembrie, sugerând că nu există nicio grabă de a furniza Europei gaze suplimentare pe piaţa spot, notează AFP, preluată de agerpres.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri