Pacienții Covid care au nevoie de operații par să se confrunte cu mai puține complicații dacă ei au fost vaccinați antigripal anterior, sugerează un nou studiu preliminar prezentat la întâlnirea anuală a Colegiului american al chirurgilor, relatează Reuters.

Într-un studiu preliminar care încă nu a fost evaluat „inter pares”, cercetătorii care au analizat evoluția a aproape 44.000 de pacienți Covid din toată lumea care au trecut prin mai multe tipuri de operații. Din cei aproape 44.000, jumătate dintre primiseră anterior în ultimele șase luni un vaccin antigripal.

În prezentarea lor care a fost susținută sâmbătă la o întâlnire a Colegiului american al chirurgilor, cercetătorii au raportat că pacienții vaccinați antigripal au avut în mod semnificativ mai puține infecții ale sângelui, mai puține cheaguri de sânge cu potențial de a pune viața în pericol, mai puține probleme grave legate de vindecarea rănilor și mai puține atacuri de cord. Vaccinul antigripal a fost de asemenea legat de rate mai scăzute de accident vascular, pneumonie și deces.

Citește și: Moldova, în topul țărilor cu cele mai mari rate de decese

Studiul nu poate dovedi că vaccinurile antigripale asigură protecție, iar ”vaccinul împotriva gripei nu este în niciun caz un substitut pentru vaccinarea anti-Covid”, a spus liderul studiului Susan Taghioff de la University of Miami Miller School of Medicine .
”Recomandăm cu putere ca toată lumea să se vaccineze antigripal și anti-Covid anul acesta în concordanță cu actualele recomandări”, a adăugat ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here