Un reporter Recorder s-a infiltrat în rețeaua financiară a Bisericii Ortodoxe Române (BOR) unde a descoperit, după luni de documentare, o încrengătură din care fac parte oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii care își împart între ei banii primiți de biserici de la stat pentru lucrări de construcție și reabilitare. 

Toate acestea, cu „binecuvântarea” venită din partea Patriarhului Daniel, „Marele Alb”, așa cum îi spun oamenii săi, potrivit Recorder. Autorii investigației au aflat că 1,3 miliarde de lei au fost alocaţi de la buget în mandatul Patriarhului Daniel, în ultimii 13 ani, pentru bisericile din Bucureşti.

Consilierul general PSD Lazăr Neacșu, un om de afaceri „care lucrează cu Biserica”, i-a explicat jurnalistului Victor Ilie, care a folosit o identitate falsă, cum aranjează biserica licitațiile: „Publicatia Lumina este SEAP-ul pe liber la ei. E numai un ziar ce apare într-o singură zi, și nu-l ia nimeni. Ascultă ce îți spun eu. Tu trebuie să vii cu lista (de firme – n.n.) și pui așa, de la A la Z. Eu vreau să lucreze ăsta, Ion, Gheorghe, sunt firme care vreau să lucreze cu voi. I le dăm lui Podoleanu (Mircea Podoleanu, consilier coordonator al Patriarhului – n.n), el le-a publicat și el le dă ok-ul la care vrei tu. (…) Caietul de sarcini merge la firmele pe care le dai tu, sau el, sau ăla, sau ăla. Că îi dau și eu 2-3 firme. (…) Nu există ziarul Lumina în piața liberă, numai la biserici”, a explicat Lazăr Neacșu.

PSD București a anunțat că Lazăr Neacșu, consilierul PSD din Consiliul General al Municipiului București, care apare in investigația Recorder, a demisionat din funcție și din partid. Neacșu a dezvăluit mecanismul prin care BOR folosește bani publici ca să construiască biserici, el fiind prezentat drept „agent de influenţă al Bisericii, care trage sfori pentru obţinerea de fonduri din fondurile locale”, scrie Hotnews.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here