Caută
Close this search box.

Surse. Liderii PNL ar fi fost extrem de prietenoşi cu liderii USR

prietenoşi

Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat că, în cadrul discuțiilor cu echipa de negociere a PNL, a simțit că există o disponibilitate pentru refacerea coaliției, dar că așteaptă un răspuns clar din partea liberalilor.

„Am simțit că există această disponibilitate (de refacere a coaliției – n.r.), dar știți cum e, nu mă mai iau după simțăminte. Până nu văd, nu cred. Le-am și spus colegilor de la PNL că așteptăm să aibă ei discuția cu PSD – pentru că știm că și acolo au fost discuții avansate în ultimele zile, să aibă discuția cu PSD, să își facă calculele și până la sfârșitul zilei sau începutul zilei de mâine o să vină cu un răspuns, ca să decidem dacă mergem mai departe, cu negocieri pe refacerea coaliției sau nu”, a spus Cioloș.

„Am convenit că, dacă începem discuțiile pentru refacerea coaliției, dată viitoare ar trebui să participe și colegii de la UDMR, pentru a intra și în detalii, ceea ce înseamnă să intrăm pe un calendar de măsuri și în timp, dar și în conținut. Să clarificăm de exemplu ce înseamnă eliminarea pensiilor speciale, a SIIJ.

Am discutat și despre programul de guvernare și că e prioritar să luăm măsuri, în paralel cu negocierile pentru formarea Guvernului, vom veni în parlament cu inițiative pe care să le aprobăm în procedura de urgență. E și o modalitate de a testa această majoritate în Parlament.

Am stabilit că, pe lângă reforme și programul de guvernare, să discutăm și despre bugetul pe anul viitor și cu asta a început dl Cîţu – un mod de funcționare a coaliției, a deciziilor în Guvern și în Parlament, tocmai ca să evităm probleme”, a mai spus Dacian Cioloș.

Președintele USR a mai spus că „nu am discutat despre un nume de premier”.

„Am spus deja că pe domnul Ciucă l-am acceptat. Evident am discutat cu dânsul. Am discutat ca în principiu premierul să fie de la PNL. Poziția noastră o știți deja e de notorietate. Ei au poziția lor, noi o avem pe a noastră, e un subiect pe care nu am intrat în detalii în momentul de față, pentru că înainte de a discuta numele premierului, trebuie să avem un acord pentru a reface coaliția.

E de notorietate poziția noastră și nu ne-am schimbat-o, dar nu am discutat despre lucrurile acestea astăzi. Eu am înțeles că și fără minorități se poate reface majoritatea, dar am toată încrederea că și minoritățile vor susține un astfel de Guvern, dacă ne punem de acord pentru refacerea coaliției”, a completat Cioloș.

Discuțiile dintre USR și PNL au fost extrem de prietenoase, au precizat surse politice pentru News.ro. În cadrul întâlnirii, cei de la USR le-au transmis liberalilor că nu îl acceptă pe Florin Cîţu premier, răspunsul președintelui PNL fiind că președintele României va decide cine va fi premierul desemnat.

Potrivit surselor citate, liderii liberali au fost extrem de prietenoși cu cei de la USR, sentimentul fiind că se dorește refacerea coaliției din 2020. Inclusiv Gheorghe Flutur ar fi transmis că dorește refacerea coaliției. Matematic, cele trei partide, PNL, cu USR și UDMR, cu susținerea grupului minorităților, au voturile pentru a trece Guvernul, au fost discuțiile din interior.

În cadrul întâlnirii nu s-a discutat despre nume sau portofolii, dar cei de la USR își doresc să rămână în continuare pe formula de șase portofolii deținute în fostul guvern.

Cei de la USR ar fi transmis că nu îl doresc pe Florin Cîţu premier, Florin Cîţu răspunzând că președintele va decide premierul desemnat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri