Caută
Close this search box.

DNA, despre Secţia Specială: Nu vom putea păcăli partenerii europeni!

crin bologa

România nu-și poate păcăli partenerii europeni, SIIJ trebuie desființată în totalitate, a declarat la RFI procurorul șef al DNA, Crin Bologa.

”Degeaba desființăm, vopsim, revopsim, pentru că ni se va bloca accesul la fondurile europene”, spune Bologa referitor la intenția coaliției PNL PSD UDMR de a desființa și apoi reînființa sub altă denumire Secția specială de anchetare a magistraților.

Crin Bologa explică la RFI ce înseamnă pentru el faptul că Secția Specială nu a fost încă desființată:

”Înseamnă că cetățenii români, inclusiv eu, dvs. și toți ceilalți vom fi umiliți în continuare la granițe, vom fi supuși controlului, vom aștepta ore întregi, pentru că nu vom intra în Spațiul Schengen și din această cauză a nedesființării acestei secții.

Or această desființare nu trebuie să fie un scop în sine. Ea trebuie desființată pentru că este absolut ineficientă. Combaterea corupției în sistemul judiciar nu mai există. Corupția în sistemul judiciar, așa redusă cum este, este o corupție de nivel înalt.

Pentru a îndeplini obiectivul numărul trei din MCV și anume continuarea luptei împotriva marii corupții, trebuie luptat cu acest fenomen și în sistemul judiciar. Dacă această secție nu dispare și dacă competența nu va reveni la DNA, această luptă nu va continua, astfel încât noi nu vom îndeplini aceste obiective.

Și în ultimul raport MCV și în penultimul s-a constatat că DNA continuă anchetele la nivel înalt, dar cu o excepție, mediul judiciar.

Deci dacă această secție nu va dispărea și dacă competența nu va reveni în ceea ce privește faptele de corupție la DNA, corupția din mediul judiciar va afecta foarte grav drepturile și interesele cetățenilor care intră în contact cu Justiția”.

Solicitat să comenteze acuzația, potrivit căreia DNA ar fi folosit în trecut dosarele cu magistrați, pentru a-i timora sau șantaja pe aceștia, șeful Direcției Naționale Anticorupție a răspuns:

”S-a afirmat și nu s-a dovedit absolut nimic. N-am văzut un judecător de la secțiile penale, care au judecat cauze de la DNA, să iasă public și să declare că a fost timorat sau șantajat.

Aceste afirmații au venit din partea sistemului politic, dar și din partea sistemului judiciar și din partea unor judecători care nu lucrează în penal”.

Întrebat dacă Secția Specială ar trebui desființată complet sau desființată și apoi reînființată sub altă denumire, așa cum vrea coaliția PSD-PNL-UDMR, șeful DNA a afirmat:

”Noi, ca stat, nu vom putea păcăli partenerii europeni. Dacă noi ca stat nu îndeplinim obligațiile pe care singuri ni le-am asumat, atunci degeaba desființăm, vopsim, revopsim, pentru că ni se va bloca accesul la fondurile europene (…).

Acest SIIJ trebuie desființat în totalitate și competența trebuie să revină partajat, așa cum era înainte, Parchet General-DNA-parchetele curților de apel și DIICOT”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri