Caută
Close this search box.

O nouă aeronavă C-130 Hercules a intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române

O aeronavă de tip C-130 Hercules, varianta H, transferată cu titlu gratuit din excedentul Guvernului Statelor Unite ale Americii către Forţele Aeriene Române, a aterizat astăzi pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa „Aurel Vlaicu”.

Avionul de transport va intra în înzestrarea Bazei 90 Transport Aerian-Escadrila 901 Transport Strategic.

Astfel, cea de-a şasea aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române va spori capacitatea de proiecţie a Armatei României prin executarea de misiuni de transport în sprijinul forţelor proprii sau al partenerilor din NATO.

După aterizare, aeronava a fost preluată de specialiştii Romaero, în vederea alinierii la programul de mentenanţă specific Forţelor Aeriene Române.

Transferul aeronavei, ratificat printr-un acord de tipul Letter of Offer and Acceptance, este rezultatul unui proces complex, derulat în ultimii ani în cadrul programului Foreign Military Sales prin intermediul Biroului Cooperare Militară al SUA de la Bucureşti.

Pentru derularea cu maximă operativitate a transferului acestei aeronave, ODC s-a aflat în strânsă legătură cu Forţele Aeriene Române, precum şi cu Biroul de coordonare al Programului C-130 din Statele Unite, precizează MApN, potrivit Agerpres.

Aparatul de zbor a fost adus în România de un echipaj al 120th Airlift Wing din cadrul Air National Guard Montana, care a deţinut şi exploatat aeronava până în prezent.

Ţara noastră este, astfel, printre primele state partenere căreia, în cadrul noului program C-130 Ramp to Ramp (R2R), îi este transferată direct o aeronavă operaţională americană.

Forţele Aeriene Române mai au în dotare cinci aeronave C-130 Hercules, patru în variantă „B” şi una în variantă „H”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri