Caută
Close this search box.

VIDEO Test PCR obligatoriu la intrarea în România. Guvernul anunță măsuri pentru limitarea răspândirii Omicron

Update Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful DSU, Raed Arafat, și directorul CNSCBT, Adriana Pistol, susțin declarații la finalul întâlnirii.

”Va fi obligatoriu test PCR și pentru persoanele vaccinate obținut cu cel puțin 48 de ore înainte pentru cei care vin din afara UE. Cei navaccinați intră în carantină”, a declarat Alexandru Rafila.
”Cei din UE, test PCR obținut cu cel puțin 72 de ore înainte, iar persoanele neveccinate intră în carantină 10 zile”, a explicat ministrul Sănătății.

”Cei care intră în țară trebuie să prezinte un formular Passenger Locator Form (PLF). Acest formular va fi implementat din 20 decembrie”, a spus dr. Raed Arafat.

„Românii şi alţi cetăţeni din UE care vin din ţări terţe, deci din afara Uniunii, vor prezenta un test RT-PCR obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinaţi vor intra în carantină timp de 10 zile. Cei care vin din alte ţări, dar din spaţiul UE, vor continua să prezinte, ca şi până în prezent, certificatul verde, care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele şase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roşie, urmează să fie carantinate timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală nu prezintă un test RT-PCR, realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei, vor intra în carantină timp de 14 zile”, a spus Rafila, la Palatul Victoria.

Duminică, la sediul guvernului, are loc o ședință convocată de premierul Nicolae Ciucă cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, și cu directorul Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, în contextul confirmării în România a primelor două cazuri de infectare cu varianta Omicron a SARS-CoV-2.

Primii doi pacienți confirmați în România cu varianta Omicron a SARS-CoV2 – o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui, repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud – sunt în stare bună. Unul dintre ei este asimptomatic, iar celălalt are simptome foarte ușoare, de „răceală banală”, a afirmat duminică ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Citește și: Rafila confirmă că vom avea noi RESTRICȚII din cauza tulpinii africane

Am aflat în această seară despre confirmarea prezenței tulpinii Omicron în România. Mâine voi avea o întâlnire cu responsabilii gestionării acestei pandemii: ministrul sănătății, șeful DSU, directorul CNSCBT. Voi dispune măsuri în urma consultării cu specialiștii din domeniul sănătății și al situațiilor de urgență. Nicio clipă nu trebuie pierdută, niciun efort irosit pentru a proteja țara noastră de o evoluție nedorită. Suntem 24 din 24 la datorie pentru România”, a declarat, sâmbătă, premierul Nicolae Ciucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri