Caută
Close this search box.

Jens Stoltenberg: Am trimis răspunsul către Moscova. Suntem în fața unui moment critic pentru securitatea euroatlantică.

stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut miercuri seară un apel pentru detensionarea imediată a situației de la granița Ucrainei cu Rusia.

„Suntem în fața unui moment critic pentru securitatea euroatlantică”, a declarat Stoltenberg.

El a precizat că NATO a transmis în paralel cu SUA răspunsul cerut de Moscova privind arhitectura de securitate din zonă și a reiterat disponibilitatea de a asculta îngrijorările Rusiei. Stoltenberg a făcut apel și la reluarea legăturilor diplomatice.

„Suntem în fața unui moment critic pentru securitatea euroatlantică. (…) Facem apel la Rusia încă o dată să dezescaladeze imediat situația”, a declarat Jens Stoltenberg.

Astăzi, NATO a transmis răspunsul scris pentru Rusia. „Am făcut acest lucru în paralel cu Statele Unite”, a explicat secretarul general al NATO.

Răspunsul privește trei teme majore.

„Rusia a tăiat legăturile diplomatice cu NATO, ceea ce face ca dialogul nostru să fie mai dificil. Trebuie să restabilim aceste birouri la Moscova și la Bruxelles.

Ar trebui, de asemenea, să folosim la maximum canalele militare existente de comunicare pentru a promova transparența și pentru a reduce riscurile. De asemenea, ar trebui să stabilim o cale civilă de comunicare pentru situații de urgență”, a declarat Stoltenberg, potrivit TVR.

A doua temă abordată în propunerile transmise de NATO Rusiei privește situația de securitate din și din jurul Ucrainei.

„Suntem pregătiți să ascultăm îngrijorările Rusiei și să începem o conversație reală despre cum să menținem și să întărim principiile fundamentale ale securității europene cu care am fost cu toții de acord”. Acest lucru include, potrivit lui Stoltenberg, dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propria cale privind siguranța națională.

„Rusia ar trebui să se abțină de la orice retorică agresivă, coercitivă și de la activități maligne îndreptate către Aliați și către alte națiuni. Rusia ar trebui, de asemenea, să își retragă forțele din Ucraina, Georgia și Moldova, unde are trupe fără consimțământul acestor țări”, a subliniat Stoltenberg.

A treia temă abordată în răspunsul transmis Moscovei privește reducerea riscurilor, transparența și controlul armelor.

„Istoria a arătat că un angajament pe aceste chestiuni poate furniza securitate reală pentru toți”, a arătat Stoltenberg. Deci este nevoie de măsuri practice, care pot face diferența. Ca prim pas, Stoltenberg a propus discuții pentru informarea în privința exercițiilor și politicilor NATO, în cadrul Consiliului NATO-Rusia.

„NATO este o alianță defensivă și nu căutăm confruntarea. Dar nu putem și nu vom face nici un compromis pe principiile de bază privind securitatea”, a arătat Stoltenberg.

„Vom lua toate măsurile necesare pentru a ne apăra și proteja toți aliații”, a conchis secretarul general al NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri